Oblačasti leopard: Vladar visokih krošnji

0
216
oblacasti leopard

Njihova kretnja uz i niz drveće neretko izgleda kao hod veverice, tvrde naučnici, i kažu da su ovo divlje mačke koje se penju na najviše grane

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Vrlo je verovatno da za ovu vrstu divlje mačke do sada niste čuli. Nismo ni mi, sve donedavno, kada je planetom odjeknula vest da je na istoku Tajvana, zemlji za koju se verovalo da je ostala bez ovih prelepih životinja, primećen ne jedan, već čitava grupa oblačastih leoparda. Reč je o više nego sjajnoj vesti, s obzirom na to da ih u ovoj azijskoj zemlji niko nije video duže od 30 godina.

Borba za opstanak

Tajvanski oblačasti leopard zvanično je proglašen izumrlim 2013. godine, nakon što nijedan primerak te vrste nije pronađen tokom studije zoologa koja je trajala čak 13 godina. Sada je na delu svojevrsna akcija u kojoj učestvuju naučnici, rendžeri, lokalne vlasti i stanovništvo kako bi se ove životinje zaštitile od lovaca i ugrožavanja prirodnog staništa. Nadamo se da će njihovi napori biti uspešni, jer je previše životinjskih vrsta već nestalo s lica zemlje, i to najviše zahvaljujući – čoveku.

Ime i stanište

Ako ste se zapitali otkud ovaj naziv, pogledajte malo bolje u fotografije. Tufne, odnosno stručno zvane rozete na krznu ovih prelepih divljih mačaka zaista podsećaju na oblačiće, te otud i naziv „oblačasti” (clouded). Ove azijske mačke veoma se retko mogu videti igde na svetu, te su njihove navike i način života još uvek obavijeni velom tajne. Ipak, ono što znamo zahvaljujući istraživačima jeste da ove mačke naseljavaju predeo od kišnih šuma Indonezije do podnožja Himalaja u Nepalu. Takođe, poznato je i da su jedna od najstarijih vrsta divljih mačaka na svetu, jer podaci o njima datiraju još od pre šest miliona godina!

oblacasti leopard
Jedna su od najstarijih vrsta divljih mačaka na svetu

Preti im izumiranje

Slično situaciji u Tajvanu, i u drugim delovima Azije se ove divlje mačke retko mogu sresti u prirodi, te su označene kao osetljiva životinjska vrsta ‒ nije ugrožena ali joj u budućnosti preti izumiranje. Danas se najčešće mogu videti u zatočeništvu, odnosno u zoološkim vrtovima širom sveta. U divljini, najviše ih ima na ostrvu Borneo u Indoneziji, jer tamo nema tigrova i leoparda koji ih ugrožavaju.

Visina

Većina divljih mačaka predstavlja vrsne skakače i penjače na visoko drveće, ali oblačasti leopard je u vrhu liste onih koji gledaju s najveće visine. Verovali ili ne, ali ove prelepe divlje cica-mace mogu čak da vise naopačke s visokih grana drveća. Zahvaljujući oštrim i spretnim kandžama, bez po muke drže se za grane i ovako viseći vrebaju plen ili se protežu izvodeći akrobacije.

Izgled

Oblačasti leopard ima kratke ali snažne noge koje imaju „rotirajuće” zglobove koji mu pomažu da se graciozno i s lakoćom spušta niz visoko drveće. Njegova kretnja uz i niz drveće neretko izgleda kao hod veverice, tvrde naučnici. Zahvaljujući izvrsnom čulu vida nepogrešivo preračunava razdaljinu od plena ili mesta za odmor, dok mu dugačak rep (od gotovo 90 centimetara) pomaže da održava ravnotežu. Oblačasti leopardi su jedine divlje mačke koje se niz drveće spuštaju glavom napred. I njihove velike šape „dizajnirane” su tako da se oni s lakoćom hvataju za koru drveta i grane i kreću se po njima. 

Lov

Iako su na visini spretni i okretni, oblačasti leopardi plen pronalaze i love uglavnom na tlu. Na njihovom meniju nalaze se jeleni, svinje, majmuni, ali i manje životinje poput ptica ili veverica. U lovu im najviše pomažu njihovi zubi, najveći među divljim mačkama. Zanimljivo je da u odnosu na ostale velike mačke, oblačasti leopardi ne mogu ni da riču niti da predu, i to zbog specifične anatomije grla i vrata. 

Samotnjaci

Poput većine velikih mačaka, i oblačasti leopardi su samotnjaci, i partnera pronalaze tek u sezoni parenja, između decembra i marta. Ženke jedanput godišnje na svet donesu leglo sa jednim do pet mladunaca. Graviditet traje od 85 do 93 dana. Oni uz majku ostaju najčešće do uzrasta od deset meseci, nakon čega se osamostaljuju. Polnu zrelost dostižu oko druge godine života. Interesantno je to da se oblačasti leopardi veoma teško uparuju, odnosno da neretko dođe do borbe između mužjaka i ženki, te da najčešće ženke stradaju. Noćne su životinje i najaktivniji su kada zađe sunce, kada i love.

oblacasti leopard
U divljini, najviše ih ima na ostrvu Borneo u Indoneziji

Popularna kultura

Oblačasti leopard bio je zvanična maskota FIFA Svetskog kupa 2017. godine, a kopije slike ove životinje, koju je na platnu oslikao Srilanćanin Rama Šamaravera, bile su najprodavanije u SAD tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

INFO

Latinski naziv: Neofelis nebulosa

Status: Nije kritično ugrožena vrsta, ali preti joj izumiranje u budućnosti

Životni vek: od 12 do 15 godina (do 17 u zatočeništvu)

Težina: mužjaci 23 kg, ženke od 11 do 21 kg

Visina: od 61 do 91 cm, dužina repa do 90 cm

Leglo: od jednog do pet mladunaca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here