Kineska pustinjska mačka

0
2227

Za ovu macu kažu da je najbolje čuvana tajna Tibeta. Ova bucmasta maca prvi put je uhvaćena okom objektiva tek 2007. godine i divlja je mačka o kojoj se najmanje zna

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ova izrazito retka vrsta divlje mačke živi samo na prostoru zapadne Kine (pretežno na Tibetu) i u planinskim delovima Mongolije, na nadmorskoj visini od 2.800 do 4.100 metara. U potrazi za plenom, zalaze i u stepe, guste šume i pustinjske predele pa ih neretko nazivaju i pustinjskim mačkama, dok ih na Tibetu nazivaju i „mačkama osušene trave”, zbog boje krzna.

Još uvek misterija

Koliko su ove mačke retke, dovoljno govori činjenica da su prvi put fotografisane tek u maju 2007. godine, a u zatočeništvu, u zoološkim vrtovima u Kini, živi svega šest primeraka ove vrste. Naučnici još uvek imaju veoma malo podataka o ovim macama i njihovim navikama.

Ugrožena vrsta

Iako su u rodnoj Kini zaštićene, planinske mačke su od 2002. godine na listi ugroženih vrsta. Naime, najveći broj ovih divljih maca ugine zbog trovanja, jer se u Kini organizovano sprovodi trovanje i ubijanje pika, životinjica poznatijih kao zečevi zviždači, još od 1958. godine kako bi se kontrolisao broj ovih štetočina. Planinske mačke u najvećem broju slučajeva uginu kada pojedu otrovanu piku, koja im je često na meniju.

Usamljenici

Pare se u periodu od januara do marta i na svet donose od dva do četiri mačeta, koje skrivaju u gustim šumama ili na skrovitim mestima. Mačići na svet dolaze najčešće tokom maja i uz majku su tek sedam ili osam meseci, nakon čega se osamostaljuju. Žive usamljenički i mužjak i ženka sreću se isključivo radi parenja.

Izgled

Kineske planinske mačke prepoznatljive su i upečatljive po širokom licu. Spadaju u manje mačke i, baš kao i njihove pustinjske rođake, imaju gusto krzno na šapama kako bi se lako i brzo kretale po kamenju i stenama, a koje ih i štiti od vreline tla u letnjim mesecima. Krzno im je u boji peska ili svetlobraon, sa upadljivim tamnobraon, gotovo crnim vertikalnim prugama, naročito na repu. Raskošni rep čini čak 40 odsto dužine njihovog tela. Na donjem delu tela krzno im je gotovo belo. Dlaka im je gusta i duga. Imaju snažno telo i kraće noge.

Predator

Iako ima umiljat, pa čak i plašljiv izraz lica, nema sumnje da ma koliko pitomo delovala, kineska planinska mačka jeste predator. Na meniju ove bucmaste mace nalaze se reptili, pike (sisari nalik zečevima), ptice i manji glodari, a kao i većina njenih divljih rođaka, lovi isključivo noću. Tokom dana najčešće drema u skrivenim jazbinama.

40% dužine njihovog tela čini raskošan rep

Da li znate… da ovih divljih mačaka na prostoru Kine i u malom delu Mongolije ima tek oko 10.000

INFO

Latinski naziv: Felis bieti

Rasprostranjenost: Kina i Mongolija

Stanište: Planine

Težina: 5,4 – 9 kg

Dužina tela: 76 cm

Plen: manji glodari, reptili i ptice

Leglo: 2 ‒ 4 mačeta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here