Igra je recept za sreću

0
441

Kako se vaš mezimac ne bi dosađivao dok ste van kuće, evo nekoliko korisnih saveta kako da svakog dana ima dovoljno aktivnosti koje će ga činiti srećnim

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Svi želimo da naši ljubimci budu zadovoljni i razigrani. Za kućne mačke to znači da uvek na raspolaganju imaju dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, kao i dosta igre sa svojim vlasnikom.

U ovom broju dajemo vam nekoliko ideja kako da zabavite svoju mačku jer je samo razigrana maca – srećna maca. 

Razgovarajte

Prema rezultatima studije američkih bihejviorista iz 2016. godine, razgovor sa mačkom je jedan od najbitnijih faktora građenja snažne veze između vlasnika i ljubimca. Iako vam možda tako ne deluje, svaki put kada se obratite mački, naročito kada joj tepate, njoj to mnogo znači i ona tako stiče poverenje u članove svoje ljudske porodice. Ovo naročito važi za one mace koje baš i ne vole da se maze. Ne morate nužno ni da joj priđete, već zamislite da razgovarate s prijateljem i govorite lagano, veselim tonom i često izgovarajte ime svoje mačke. Nemojte uporno gledati u nju, već joj pričajte dok, na primer, spremate ručak ili sređujete kuću. Ako vaša mačka blago i sporo trepće, uzvratite joj treptanjem i budite sigurni da joj razgovor prija. Ako imate više mačaka u domu, svakoj tokom dana posvetite nekoliko minuta ovih razgovora „jedan na jedan”.

Potera

Mace vole da jure, ali i da ih jurimo, pa pokušajte da ovu igru uvedete u svakodnevnu rutinu. Ako mačka stoji na kraju hodnika i poziva vas na igru tako što napravi nekoliko koraka i onda se okrene i pogleda vas, lagano je pojurite i vidite da li joj se ova igra dopada. Nemojte joj skroz prići i uvek gledajte položaj njenog repa. Ako je uzdignut i leluja levo-desno, to je siguran znak da joj je zabavno, ali ako ga obori – igra se pretvorila u strah.

Igračke

Baš kao i deci, i macama igračke dosade pa imajte na umu da s vremena na vreme promenite one kojima se zajedno igrate. Macama je lako udovoljiti, pa pecaljke, miševe na baterije i loptice zamenite klupkom vunice ili „rezancima” papira. Mace se će i ovim kućnim potrepštinama radovati i veseliti podjednako kao i skupim igračkama. Vodite računa i o tome da vašoj maci igračke ne budu uvek nadohvat šapa, jer ako su joj uvek dostupne – veoma brzo će joj dosaditi. I trik koji nikada ne zastareva – kada kupite novi par cipela ili neki mali kućni aparat, kutiju poklonite maci i danima će biti oduševljena ovom igračkom, iz koje najverovatnije neće izlaziti. Takođe, baš kao i psi, i mace vole da se dobacuju lopticom. Odaberite neku malenu (koju mačka može da drži u ustima) i mekanu, bacajte joj je na drugi kraj sobe i ohrabrujte je da vam je vrati. Koristite poslastice ili grickalice svaki put kada vas posluša, kao nagradu.

Skrovišta

Nabavite penjalice s kućicama koje su postavljene visoko i u kojima maca može da drema zaklonjena i sigurna na visini. Takođe, postavite krevetac ili jastuk na najviše mesto u stanu, na vrh plakara na primer. Macama je veoma važno da s visine posmatraju svoj prostor i da tamo dremaju jer se tako osećaju najsigurnije.

Grebalice

Svaki vlasnik, i budući vlasnik, zna da je grebalica obavezan komad nameštaja u domu mačkoljupca. Možete ih imati i nekoliko, u svakoj prostoriji u domu. Što više – to bolje, mace obožavaju ovaj vid vežbe (istežu mišiće), zabave ali i nužne radnje (ostavljaju svoj miris, skraćuju i oštre nokte).

Skrivalice

Igrajte se igre skrivanja sa svojom mačkom. Sakrivajte njene omiljene igračke u različite uglove stana, a ako vaša maca ne razume baš najbolje šta od nje očekujete – prskanjem igračaka sprejom sa feromonima ili trljanjem mačje trave o njih odmah ćete je podstaći na potragu. Menjajte igračke svakog dana, kao i mesta na kojima ih sakrivate.

Mozgalice

Nabavite kong igračku (sa šupljinama u koje možete staviti granule) koju će mačka da prevrće i okreće dok ne ispadnu granule ili dok ih ne ulovi šapicama, ili posudu s hranom u obliku lavirinta kako bi se maca za svaki zalogaj malo potrudila. I ne brinite, ovo ne predstavlja mučenje za vašeg mezimca već radost što će da „lovi plen” i učiniće ga ponosnim kada ga osvoji.

Društvo

Ako vas i uprkos svim zabavnim aktivnostima i dalje pomalo grize savest što je vaš mezimac tokom nekoliko sati sam u domu, pravo je vreme da se odlučite da svoju porodicu proširite za još jednog mačjeg člana. I poslovica kaže „Mačka se gaji u paru”. Dvema mačkama u domu nikada neće biti dosadno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here