Afrička divlja mačka: Prva rođaka domaće cica-mace

0
330
africka divlja macka

Pre oko 6.000 godina Egipćani su pripitomili ove divlje mačke kako bi im pomogle u borbi s glodarima i odbrani ambara

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Na prvi pogled ćete se verovatno začuditi i reći – pa ova mačka izgleda baš kao „obična”, domaća kratkodlaka maca. I bićete u pravu, jer pored toga što neverovatno liče, afrička divlja i domaća mačka imaju mnogo zajedničkog. Za početak, prema rečima naučnika, velika je verovatnoća da je ova cica-maca jedini predak današnje domaće mačke.

Istorija

Prema dostupnim podacima, pre oko 6.000 godina Egipćani su pripitomili ove divlje mačke kako bi im pomogle u borbi s glodarima i odbrani ambara sa žitom. Iako je poput svojih velikih divljih rođaka izvrstan atleta i može se uspeti na svako drvo, afrička divlja mačka većinu vremena provodi na tlu.

Stanište

Afrička divlja mačka je zbirni naziv za nekoliko podvrsta divljih mačaka iz porodice felina koje žive u Africi. Osim u pustinjskim predelima, ova divlja mačka naseljava sva područja Afrike, kao i Aziju, Indiju, Kinu i Mongoliju. Žive u veoma razlnolikim životnim sredinama, od polupustinja preko savana pa sve do tropskih kišnih šuma. Od poznatih devet podvrsta afričke divlje mačke, čak njih pet živi u tropskim kišnim šumama zapadne i središnje Afrike. Upravo zbog toga su manje poznate od svojih rođaka koje žive „na otvorenom”.

Izgled

Afrička divlja mačka ima dlaku boje peska s tamnijim prugama ili tufnama, i izrazito je vitka. Boja njenog krzna prilagođena je okolini u kojoj živi (pustinje i stepe), kako bi se kamuflirala i bila nevidljiva dok vreba i lovi plen. Od glave do početka repa dugačka je oko 50 centimetara, a samo rep joj je dugačak oko 25. Kada se kreće, više liči na geparda nego na domaću mačku.

Ponašanje

Kako se o ovim cica-macama još uvek ne zna dovoljno, one bi se, ako se izuzmu razlike kao što su tamnija boja vrhova ušiju i nešto duže noge, lako mogle pobrkati s domaćim mačkama koje imamo u komšiluku. Kao i većina divljih mačaka, i afričke mačke su samotnjaci i „ljubavnog druga” pronalaze samo u sezoni parenja kako bi produžile vrstu.

Ishrana

Ove mačke najviše vole da na meniju imaju miševe i pacove, ali kada glodara nema na vidiku, počaste se i manjim pticama, zečevima, paukovima, škorpijama i neretko bebama antilopama. Ovo su teritorijalne životinje koje čuvaju svoj prostor od drugih mačaka i nezvanih gostiju. Pokrivaju površinu od šest do deset kvadratnih kilometara. Najaktivnije su noću, dok dan najčešće provedu u spavanju.

Parenje i mladunci

Afričke divlje mačke pare se najčešće od jula do januara, a trudnoća ženke traje 65 dana. Na svet najčešće donose tri mladunčeta između septembra i marta. Mladunci počinju da vežbaju veštinu lova već u 12. nedelji života, a polnu zrelost stiču sa 11 meseci.

Ugrožene

Iako nije na listi ugroženih vrsta, ova divlja mačka se nalazi u opasnosti. Naime, zbog parenja s domaćim mačkama i neprekidnog procesa mešanja i domestikacije, danas su čistokrvne afričke divlje mačke veoma retke. Najčešće su one hibridne mace, poludivlje. U čistom obliku opstale su jedino u predelima gde nema mnogo ljudi i njihovih naselja i gde ima dovoljno hrane.

Da li znate… da su mladunci potpuno samostalni već sa navršenih pet meseci života

INFO

Latinski naziv: Felis silvestris lybica

Status: Nisu ugrožena vrsta

Životni vek: 16 godina

Težina: Od pet do osam kilograma

Leglo: Od dva do pet mladunaca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here