2018

2018: Godina braon psa

Već hiljadama godina, kineski lunarni kalendar bazira se na dvanaestogodišnjem ciklusu smenjivanja znakova – 11 životinjskih i jednog mitskog (zmaja). Ove godine, 16. februara, zakoračićemo u godinu Psa, koji je 11. znak kineskog zodijaka.

 

 

Izvor: Petmagazine.rs

Svaki znak povezan je s jednim od pet elemenata: metal, voda, drvo, vatra i zemlja. U ovoj godini pas je u znaku zemlje, pa se naziva još i godina Psa braon zemlje. Pas je u kineskom horoskopu simbol veselosti, izobilja, dobrote, dobre sreće, harmonije, humanitarizma i pobede idealizma nad materijalizmom.

Pas zemlje je, kako se objašnjava, izvrstan lider jer se u njega može imati poverenja, na njega se može osloniti, samouveren je i podržava druge. U ovoj godini valja težiti ljubaznosti, dobroti i harmoniji.

Prema predanju, koje će mesto u krugu zodijaka zauzeti koja životinja, odlučivalo se na takmičenju u preplivavanju široke reke. Iako bi bilo logično da je pas u trci pretekao petla ili zeca, zbog svoje prirodne težnje da se igra i da uživa u brčkanju, pas je na cilj stigao pretposlednji (iza sebe ostavio je samo svinju). U drugoj legendi, upravo je pas bio taj koji je čoveku doneo zrnevlje mahunarki i tako je nastala poljoprivreda.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *