1470_web

Sujeverje: Sva verovanja u vezi s mačjim brkovima

Možda niste znali, ali na Zapadu su mačji brkovi česta tema i postoje mnoga verovanja kako brčići mezimaca donose sreću, a čest su sastojak i mnogih vradžbina.

 

Izvor: Petmagazine.rs

Nauka je već potvrdila da su macama brkovi veoma važni jer pomoću njih odmeravaju prostor u kojem se nalaze, a dokazano je i da su više nego korisni prilikom hvatanja plena. Međutim, nisu retki vlasnici koji čuvaju brkove svojih mezimaca kao amajliju. Da li su u pravu? 🙂

Ovo su neki od najuvrežnijih mitova koji se odnose na brkove cica maca:

  1. Donose sreću. Kao što roditelji čuvaju bebine zubiće, tako vlasnici mačaka za sreću čuvaju brkove svojih mezimaca. S obzirom na to da brkovi veoma retko ( i najčešće neprimetno) opadnu – veruje se da je velika sreća pronaći mačji brk. I zato bi ga, prema predanju, trebalo sačuvati. Najčešće se kao amajlije nose u staklenim bočicama u torbi, ili se zalepe negde u stanu kao simbol dobre sreće.
  2. Brkovi sprečavaju saobraćajne nesreće. Zvuči smešno, ali prisutno je i verovanje da ako u automobilu, u beloj vrećici ili kesi držite mačje brkove – to će sprečiti udese i druge probleme s vašim kolima, bilo da je u pitanju kvar, krađa ili talija da vas policajac ne zaustavi i ne napiše vam kaznu za brzu vožnju, na primer 🙂
  3. Čest su sastojak vradžbina. Kao što je poznato, mačke se već vekovima povezuju s vešticama i veštičarenjem, pa ne čudi što su brkovi sastavni deo čarolija (ili napitaka) koji se koriste kako bi se nekoj osobi “pokazao pravi put”, kako bi se okolnosti u nečijem životu dovele u ravnotežu, za srećno putovanje, zdravlje očiju i savladavanje životnih prepreka.
  4. Mačji brk kao pohvala. U Americi se od 1920. godine odomaćio izraz “kao mačji brk”, što u prevodu znači biti izvrstan, superioran, bolji od svih drugih.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *