maca i zubi

Zdravlje mačaka: Zašto je važno da im čistimo zube

Možda niste znali, ali dentalna oboljenja su jedna od najčešćih s kojima se bore naši najbolji mačji prijatelji. Kako biste ih predupredili, i vašem mezimcu omogućili zdrav i život bez bola, potrebno je samo malo truda oko higijene zuba i usta vašeg ljubimca.

 

 

Izvor: Pet magazine

Veterinari (jednako u zemlji, kao i u inostranstvu) poslednjih godina apeluju na vlasnike mačaka da higijeni njihovih zuba i usta posvete veću pažnju. U suprotnom, veoma bolne dentalne infekcije i oboljenja namučiće njihove mezimce, a mogu se sprečiti samo s malko više zalaganja.

Evo šta bi trebalo da znate o mačjim ustima i zubima:

  1. Mačke nemaju loš zadah – nikada. Čak i da jedu konzervu tune svakog dana, njihov organizam sazdan je tako da nikada neće imati zadah neprijatnog mirisa. Ako ga pak osetite – to je siguran znak da u ustima vaše mačke tinja neka infekcija, ili da je reč o trunjenju nekog zuba.
  2. Dentalne bolesti veoma su bolne. Sigurno ste barem jedanput u životu imali problem s upaljenim desnima ili bolnim zubom i znate kako je. Međutim, mačke su pravi majstori u skrivanju bola, odnosno, veoma je teško primetiti da ih nešto boli jer to vešto kriju. Najbolji način da uočite da s vašim mezimcem nešto nije u redu jeste promena u temperamentu i načinu ponašanja. Čak i ako je bole desni ili zubi, mačka će nastaviti da jede jer je želja za hranom jača od bola. Osim, naravno, u slučaju da je bolest u toliko poodmakloj fazi i da mačka trpi nepodnošljiv bol.
  3. Dentalne bolesti ne zadržavaju se samo u ustima. Kao i kod ljudi, bolesti zuba i desni, ukoliko se ne leče, mogu napasti i vitalne organe. Tako i kod mačaka, zapušten dentalni problem, infekcija ili upala mogu ostaviti teške posledice na kostima, plućima, a infekcija može “zaraziti” i krvotok.

Pročitajte još: Jedini zubar za pse i mačke u Srbiji 

4. Bolesti zuba i desni mogu pogoršati i već postojeća hronična oboljenja. Tako na primer, mace obolele od dijabetesa koje uz to imaju i dentalne probleme veoma pate jer oralne infekcije dodatno otežavaju održavanje normanih vrednosti šećera u krvi.

5. Dentalni problemi mogu biti uvertira u druge bolesti. Istraživanja su pokazala da mace koje pate od bolesti usta i zuba imaju znatno veći rizik od dobijanja dijabetesa, infekcija pluća i srca, bolesti bubrega, autoimunih bolesti, artritisa, otkazivanja srca pa čak i kancera.

Kako da im pomognete i sačuvate zdravlje?

  • Najvažnije je da redovno (najmanje jedanput u godini) posetite svog veterinara radi pregleda. S njim se posavetujte i o najboljem načinu brige o zubima i desnima vaše mezimice mačke
  • I macama se mogu prati zubi. Na tržištu postoje paste s primamljivim ukusima, a mace odmalena naviknite na ovaj ritual
  • Takođe, baš kao i za pse, i za mačke postoje dentalne poslastice koje im pomažu da zube sačuvaju čistim
  • Kvalitetna hrana doprineće zdravlju celokupnog organizma mačke, pa tako i zubaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *