2655_web

Bul terijer: Ova rasa uvlači se pod kožu

Bul terijer spada u skupinu pasa kojih se ljudi iz neznanja većinom boje zbog njihovog izgleda. Iako nisu veliki, snažni su i mišićavi. Na prvi pogled izgledaju moćno i nekima zastrašujuće.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci 

Čovek koji ima značajnu ulogu u razvoju ove pasmine se zvao Džejms Hinks i sredinom 19. veka odlučio je da ukrsti buldoga s danas već izumrlim engleskim belim terijerom. Želja mu je bila da stvori psa atraktivnog izgleda, brzog, snažnog i okretnog.

Kao i većina pasa u tipu terijera bul, u to vreme i ovi psi su se koristili u borbama, a tako su i stekli naziv gladijatori. No tvrdnja da je neki pas stvaran za borbe ne znači da je krvoločan, a osim toga puno je godina prošlo od početaka uzgoja pasa za tu namenu i s godinama se sve to promenilo.

Pre svega ti psi su se koristili za borbe s bikovima koje su zabranjene 1835. godine zajedno s borbama pasa. Ono što je ostalo od borbenosti je veliko srce i borba za svoju porodicu. Ako razmišljate o ovoj pasmini, morate znati i ove stvari: jednom kad upoznate bul terijera nikad nećete poželeti drugu pasminu.

Ako ste “žrtva” njegovog šarma nijedan drugi pas vam se neće toliko dopasti. Oni su dobroćudni, prijateljski raspoloženi, strpljivi, društveni, prilagodljivi i potpuno odani. Ekstremno je vezan za svoju porodicu i čuven po svojoj ljubavi prema deci. Nestašan je i razigran, pravi cirkuzant.

Pogledajte: Ljubav do neba – devojčica i bul terijer (VIDEO)

Ovom psu treba aktivan i odgovoran vlasnik koji ima dovoljno vremena. On se vrlo lako prilagodi načinu života vlasnika i najviše voli da bude u društvu. Bul terijer nikada neće namerno nauditi detetu, ali nadzor je potreban jer deca u igri znaju biti uzbuđena i gruba. Ako je reč o štenetu, važno je znati da mu treba odmor i bilo bi mudro naučiti dete da to poštuje.

13337_web

Postoje dve vrste bul terijera: standardni i minijaturni. Kinološki klub Velike Britanije od 1988. dozvoljava ukrštanje  između standarda i minijatura što je rezultiralo poboljšanjem sorte i građe kod minija. Ovaj pas je prilično tolerantan i može se naučiti na suživot s drugim životinjama.

Stoga ako želite baš ovu pasminu, dobro se informišite i razmislite imate li dovoljno vremena i volje baviti se ovakvim psom. Za kraj još jedna mala napomena, bul terijeri znaju biti prilično tvrdoglavi – uzmite i to u obzir prilikom odabira psa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *