2924_web

Zdravlje: Upala spoljašnjeg slušnog kanala kod pasa

Ova bolest (Otitis externa) najčešća je bolest pasa i mačaka u maloj praksi i obuhvata deset do 20 odsto svih patoloških stanja ovih životinja.

 

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Prema rečima dr vet. med. Domagoja Cvitkovića, uzroci nastanka upale uha mogu biti:

-anatomske promene (sužen slušni kanal, prekomerna količina dlaka u spoljašnjem slušnom kanalu, viseće uši)

-paraziti (ušni šugarci)

-strana tela (popino prase, druge biljke)

-polipi

-alergije (atopijski dermatitis, preosetljivost na hranu)

-infekcije (najčešći uzročnici su bakterije Staphylococcus pseudeintermedius, Pseudomonas auereginosa i Malassezia pachydermatis)

-autoimune i sistemske bolesti

-endokrinološki poremećaji

Rase

Nastanku bolesti sklonije su određene pasmine pasa, kao što je šar pej zbog kongenitalne stenoze slušnog kanala i pudle zbog izražene dlakavosti. Način života (plivanje, preterano čišćenje slušnog kanala), opstrukcija kanala s polipima ili stranim telom te sistemske bolesti (virusi, opšta slabost) takođe su predisponirajući uzročnici za nastanak upale.

Svrab

Jedan od najčešćih znakova upale je svrab, a odlikuje se tresenjem glave, trljanjem o tvrde predmete ili grebanje šapom. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i izdvajanjem i identifikacijom uzročnika. Klinički se uočava slušni kanal koji je otečen i zacrvenjen, i bolan na dodir u težim slučajevima upale.

Sekundarne infekcije

Česte su sekundarne infekcije bakterijama te se u tom slučaju oseti neugodan miris i više ili manje obilan sekret iz slušnog kanala. Da bi se tačno ustanovio opseg i proširenost promena, potrebno je slušni kanal pregledati otoskopom. Katkad je taj pregled zbog velike bolnosti potrebno odložiti, a slušni kanal ispirati antimikrobnim lekovima kako bi oteklina splasnula. Tek tada se životinja pregleda.

Pročitajte još: Psa uho boli najviše – ne ignorišite prve simptome

Lečenje

Podeljeno je u tri stadijuma:

U prvom je potrebno očistiti slušni kanal i obratiti pažnju na predisponirajuće faktore, drugi stadijum uključuje prepoznavanje i uklanjanje primarnog uzroka bolesti, dok treći uključuje sprovođenje antimikrobne terapije.

  1. Čišćenje slušnog kanala veoma je bitan postupak jer se čišćenjem uklanja ušna mast i propalo tkivo koje nadražuje sluznicu i sprečava protok antimikrobnih lekova. Nakon ispiranja sredstvom za čišćenje i fiziološkim rastvorom, ootoskopskim pregledom treba ustanoviti jesu li sve nečistoće uklonjene.
  2. Tokom kliničkog pregleda sprovodi se otoskopski pregled slušnog kanala. Uzimaju se brisevi iz spoljašnjeg slušnog kanala koji se mogu poslati na bakteriološku i mikološku pretragu s ciljem da se prepozna uzročnik upale.
  1. Antimikrobna terapija podrazumeva primenu kapi za uho koje se najčešće primenjuju jedan do dva puta dnevno (zavisno od uzroka upale), tokom minimalno dve nedelje. U slučajevima kada je prisutna jaka upala primenjuju se kortikosteroidi čija je funkcija da smanje upalu i oteklinu. Da bi uši vaših kućnih ljubimaca bile zdrave, bitno je održavati njihovu čistoću. Fiziološki mora biti prisutna manja količina ušne masti u ušima vašeg ljubimca. Preporuka je da barem jedanput nedeljeno proveravate uši, pogotovo ako se radi o pasminama koje su sklonije upalama uha, koje imaju viseće uši, ili ako pas većinu vremena provodi u vodi ili pliva.

Savet +

Pri čišćenju ušiju ne preporučuje se korišćenje štapića, jer oni samo dublje naguravaju upalni sekret te je moguće naneti mehaničke povrede. Takođe, preporuka je koristiti samo ona sredstva za čišćenje koja je veterinar preporučio.

Pudlama i terijerima, koji su pasmine s izraženom dlakavošću, preporučuje se redovno uklanjanje viška dlake koji zna kompletno zatvoriti ulaz u slušni kanal.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *