2657_web

Zašto ima toliko mnogo rasa pasa, a malo rasa mačaka?

Dok maleni maltezer teži svega nekoliko kilograma, engleski mastif može da ima više od sto kilograma. S druge strane, kod mačaka postoji znatno manje varijacija u građi i težini. Zašto?

 

 

Izvor: Business Insider, B92.net/ljubimac
Samo na teritoriji SAD nalazi se 190 priznatih rasa pasa, dok taj broj za mačke iznosi 42.

  • Postoji nekoliko razloga za to – kaže Karolin Vela, bivši član američkog Udruženja ljubitelja mačaka. – Psi su zbog svoje korisnosti u istoriji bili cenjeni mnogo više od mačaka. Štitili su ljude, i pomagali im u radu – objašnjava Vela.

Arheološka iskopavanja pokazuju da je veza čoveka i psa prilično duga. Sudeći po skeletima pronađenim u Rusiji, pripitomljavanje pasa počelo je pre najmanje 19.000 godina. Vlasnici su vremenom selektivnim ukrštanjem pse doslovno preoblikovali prema svojim potrebama.

S obzirom na to da mačke donose manje koristi od pasa (mada su efikasne u tamanjenju glodara i prilično smanjuju nivo stresa kod svojih vlasnika), ove krznene pufne su tu pretežno da bi bile obožavane. Na pitanje da li će u budućnosti mačke biti raznovrsnije nego danas, Vela odgovara da najverovatnije neće.

  • Ekstremno odgajanje pasa dovelo je do raznih deformacija kod ovih životinja, uključujući povećanu sklonost brojnim zdravstvenim komplikacijama. Iz tog razloga bi najbolje bilo da mačke ostanu onakve kakve jesu – rekla je.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *