Kevin je šoumen Novog Beograda

Kevin je šarmantni mužjak velškog korgija koji je mezimac ne samo svoje porodice već i kraja u kome živi. Ima ubedljivo najviše drugara od svih pasa u okolini, ali najbolja drugarica mu je ipak jedna maca

 

 

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Teodora Ćirić i privatna arhiva

Iako omiljeni na internetu – najviše gospodare instagramom i jutjubom – korgiji su u našoj zemlji još uvek retkost. Zato smo s oduševljenjem pohitali da upoznamo porodicu Kričak i njihovog preslatkog i izrazito druželjubivog ljubimca Kevina kako bismo saznali više o ovoj pasmini, inače omiljenoj u Bakingemskoj palati. Korgiji su, ako niste znali, već decenijama voljeni i jedini mezimci kraljice Elizabete.

Najpre, zanimalo nas je kako su se odlučili za ovu retku rasu na našem podneblju.

– Za rasu smo saznali putem instagrama i najviše nas je oduševio njihov veseli karakter i specifičan izgled. Korgi je velški ovčar koji pomalo svojim izgledom, a bogme i svojom naravi, podseća jednim delom na malu liju, a drugim zbog prelepog izgleda i debelih šapica na pravog ovčarskog psa. Ima kratke noge kako bi izbegao udarce krupne stoke jer ih on malo gricne za noge kako bi ih usmerio na pravi put – kaže s osmehom Lazar Kričak.

Iznenađenje

Gospodin Kričak svoju ćerku pre nekoliko meseci iznenadio je i na oči joj naterao suze radosnice kad joj je malenog Kevina stavio u krilo. Njegova ćerka silno je želela psa, pa joj je tata ispunio ovu veliku želju. Ako se ne varamo, u našoj zemlji postoji samo jedna odgajivačnica velških korgija, pa smo ga upitali gde je mogu pronaći ako i naši čitaoci požele ovakvog lepotana.

– Nažalost, nismo imali priliku da razgovaramo s drugim vlasnicima jer su korgiji kod nas dosta retki, ali nam je sve savete dala divna gospođa Elena Pershina od koje smo nabavili Kevina fon Krička, našeg mezimca. Njena odgajivačnica se nalazi u Banatskom Karađorđevu, i gotovo svi korgiji u Beogradu su upravo potekli odande. Sonja je plakala od sreće kad je prvi put videla Kevina, i od tada su nerazdvojni – kaže naš sagovornik.

Kevin

Karakter

Ova pasmina je poznata kao izrazito inteligentna, energična, razigrana, druželjubiva. I na prvi pogled bilo nam je jasno da je Kevin baš takav, pravi predstavnik svoje rase.

– Izuzetno je spretan i pametan. U kući je svaki dan drugačiji, pravi je šoumen i voli da bude u centru pažnje. Uvredi se kad neko prođe pored njega a da ga ne primeti. Njegova strpljivost je neverovatna, to je pas pun ljubavi koji obožava decu, a odlično se slaže i s drugim psima.

Mezimac celog kraja

Kao što smo rekli na početku, sedmomesečni Kevin nije samo omiljen u svom domu, već u celom kvartu, pa i šire.

– Najdruželjubiviji je pas u kraju, voli da se mazi, ali i da se igra. Posebna inspiracija mu je zvonjava crkvenih zvona uz koju uvek „peva“ neku svoju „pesmu“. Veoma je živahan i obožava da se igra s drugim kucama. Međutim, ono što je veoma zanimljivo jeste da je njegov najbolji prijatelj jedna lokalna mačka po imenu Latina s kojom je nerazdvojan. Obožava sve drugare iz zgrade, a ono što je zanimljivo jeste da svaki dan svrati u veterinarsku ambulantu u našoj zgradi, čisto da se javi. Tako da bez ikakvog stresa ide k njima i kad je stvarno vreme za pregled. Njemu to nije ništa strašno – kaže Lazar Kričak.

Veoma aktivan

To što su korgiji mali rastom nikako ne bi trebalo da zavara. Ovi psi imaju nepresušnu energiju i potrebno im je mnogo fizičke aktivnosti.

– Šetamo ga nekoliko puta dnevno jer je on radni ovčarski pas i potrebno mu je mnogo igre i trčanja. Obično su šetnje u parku blizu naše zgrade, a vikendom idemo na selo gde zajedno uživamo u prirodi.

Pravi proždrljivac

Njegovi vlasnici otkrili su nam da su korgiji, iz iskustva s Kevinom, sve samo ne izbirljivi kad je reč o hrani. Kako kažu, teško je odoleti tom kučećem pogledu ispod stola.

– Veoma je teško jesti u njegovom prisustvu jer svojim „pretužnim“ pogledom uvek uspe da dobije nešto sa trpeze, mada znamo da to nije preporučljivo. Trudimo se, ipak, da što više jede svoju hranu jer je ona najbolja za njega.

IMG_7937

Najbolji ljubimac

Ukoliko se dvoumite da li je baš ova rasa idealna za vas, sigurni smo da će vam porodica Kričak oterati svaku sumnju.

– Kevin je uneo mnogo sreće u naš dom i svakodnevno nas uveseljava svojim neiscrpnim dosetkama i neumornom spremnošću da izmišlja različite igre. Svakome bismo preporučili korgija za ljubimca, jer je veoma veseo i razigran, i sjajno se slaže sa svima – drugim životinjama, ljudima i decom. Radost koju nam je pričinio teško se rečima može opisati, ali recimo to ovako – odnos obaveza prema radosti je 1:5!

Popularan na instagramu

Ako biste voleli da svakog dana uživate u fotografijama ovog veselog psića, obavezno ga zapratite na instagramu – drkevinthecorgi.

– Od svojih obožavalaca stalno dobija različite nadimke – šapica, mekani, neugodni, al‘ ipak mu najbolje pristaje neodoljivi – kaže naš sagovornik.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *