geografija

Geografija: Rase nastale na čizmi

Tradicija držanja pasa u Italiji stara je verovatno koliko i sama zemlja, pa zato i ne čudi da je veliki broj rasa potekao sa tih prostora. Pošto bi za predstavljanje svih pasmina Italije trebalo odvojiti mnogo prostora, ovde vam pišemo o njihovih deset verovatno najpoznatijih rasa

 

 

Izvor: magazin Pas

Predstavljamo vam deset najpoznatijih pasmina iz Italije:

Bergamski pastirski pas

10501

Rasa je stvorena na italijanskim Alpima u blizini Bergama. To je pastirski pas, kao što mu ime kaže, čija je namena primarno bila i ostala da čuva ovce i krave. On je pas srednje veličine, raste do 61 centimetar u visinu i može da živi do 15 godina. Njegova najistaknutija karakteristika je krzno koje se sastoji od tri tipa dlake: fina, gusta i masna poddlaka, duga oštra dlaka i spoljna vunasta dlaka. To neobično krzno razvilo se zbog oštrih zima u aplskim predelima i funkcioniše kao zaštita od hladnoće, snega i zime, ali i štiti pse od ujeda zmija i insekata. Čak i preko očiju ima dlaku koja mu služi kao zaštita od reflektujećeg sunca. Inače, procenjuje se da na celom svetu trenutno ima svega 600 bergamskih pasa.

Bolonjski pas

10505

Dobio je naravno ime po gradu Bolonji gde je, kako se pretpostavlja, nastala rasa. Ova pasmina datira još iz vremena Rimskog carstva i njene slike su se mogle naći na pojedinim delovima odeće. Prikazi bolonjskog psa takođe su vidljivi na flamanskim tapiserijama i slikama Franciska Goje i drugih umetnika. To je mali pas koji raste do 30,5 centimetara i teži maksimalno 6,5 kilograma. Ima dugačku, paperjastu belu dlaku koja pada široko. Prosečan životni vek mu je 14 godina.

Sicilijanski hrt

10506

Ovo je mali lovački pas, vitkog tela poput većine hrtova. Pasmina je originalno sa Sicilije gde je gajena da prevaziđe divlji teren Etne i gde su je koristili za lov na zečeve. Jedna od najmanjih rasa lovačkih pasa – dostiže visinu od 51 centimetar i težinu do 12 kilograma. Ima kratku dlaku, žućkasto-braon boje, ponekad s belim tačkama.

Kane korso

10507_web

Ime potiče od latinske reči cohors što znači čuvar, zaštitnik. Stari Rimljani su koristili rasu za čuvanje stoke, lov na divljač i za borbu u ratu. On je vrlo snažan i mišićav pas visok do 71 centimetar i težak do 68 kilograma. Ima crnu ili žuto-smeđu kratku dlaku, ponekad s belim obeležjima. Prosečni životni vek mu je 11 godina.

Italijanski kratkodlaki ptičar

10508

Ima drevne korene u Italiji i spominje se u spisima iz 4. i 5. veka. Držan je kao lovački pas i dan-danas je zadržao tu funkciju. Pretpostavlja se da je nastao od belo-narandžastog pijemontskog poentera i belo-braon lombardskog poentera. On aktivno traži divljač, a karakterističan je njegov slobodni dugi kas, visoko uzdignute glave. Inače dobro aportira. Visine je do 60 centimetara i težine do 40 kilograma.

Spinone

10518

Poreklo rase nije potpuno poznato, ali neki misle da su ga u Italiju doneli trgovci iz Grčke, još u vreme starih Rimljana. Veruje se da je dobio ime po italijanskom bodljikavom grmu koji se zove spino, gde se skrivala mala divljač, tražeći sklonište od većih predatora. Oštra dlaka mu omogućava da se probije u bodljikave žbunove i generalno da lovi po gustoj vegetaciji. Spada u grupu velikih pasa i može da dostigne visinu do 71 centimetar i težinu od 39 kilograma. Prosečan vek mu je devet godina.

Sicilijanski ovčar

Sicilijanski ovcar

Kao što mu ime kaže, to je pas za čuvanje stada, poreklom sa Sicilije, ali se koristi i kao pas čuvar. Veruje se da je stigao još u bronzano doba, prema kostima koje su pronašli arheolozi i najverovatnije su ga doneli Feničani. Danas mu preti istrebljenje, jer je 2012. bilo svega 90 sicilijanskih ovčara na svetu. Ipak, ulažu se veliki napori da se obnovi populacija.

Maremano abruceški pastirski pas

10530

Dolazi iz kraja po kome nosi ime, ali se pretpostavlja da je nastao od pasmina iz Azije. Pominje se u spisima još iz 15 veka, gde je dat njegov opis. Može da poraste do 73 centimetra i teži do 45 kilograma. To je miran i nežan pas, izuzetan čuvar i inteligentan. Hrabar i odlučan. Lojalan je gospodaru i porodici s kojom živi. Nepoverljiv je prema strancima.

Napuljski mastif 

10519

Potomak je pasa koje su stari Rimljani koristili u svojim pohodima po Evropi. Veliki mišićavi pas s velikom glavom, moćnom vilicom, kratkim jakim nogama – kratak je opis napuljskog mastifa. Dostiže težinu od impozantnih 90 kilograma i visinu od 76 centimetara. Rimljani su koristili napuljskog mastifa kao psa čuvara, ali su ga trenirali i za gladijatorske borbe, kao i za ratne pohode. Poznato je da su se u gladijatorskim arenama borili s medvedima, bikovima, pa čak i jaguarima. Žive od sedam do devet godina.

Italijanski volpino

Volpino

Na italijanskom znači mala italijanska lisica. Pripada porodici špiceva s dugačkim gustim krznom, kovrdžavim repom i malim špicastim ušima. Poreklo vuče hiljadama godina unazad i jednako su ga voleli i aristokratija i seljaci. Priča se da je čak i čuveni italijanski umetnik Mikelanđelo imao volpina. Danas se veruje da postoji nekoliko hiljada volpina iako je 1965. zvanično postojalo svega pet pasa ove rase. Može biti beo, crn, žućkast ili crvenkast. Teži do 5,5 kilograma i visine je do 28 centimetara. Životni vek mu je 15 godina. Često se koristi kao čuvar iako je mali pas.

 

Nekoliko reči o Italiji

*Italija je četvrto najnaseljenije mesto u Evropi. Najviše zahvaljujući visokom natalitetu i niskom mortalitetu.

*U Rimu ima na stotine fontana, a najstarija je fontana di Trevi. Ona je originalno bila deo akvadukta iz 19. veka p.n.e.

*Leži na spoju dve tektonske ploče i zbog toga često ima zemljotresa.

*U Italiji se nalazi najviša planina u Evropi – Mon Blan.

*Više od 50 miliona turista poseti Italiju svake godine. Turizam je važna privredna grana ove zemlje.

*3 vulkana u Italiji zabeležila su erupcije u poslednjih 100 godina – Etna, Stromboli i Vezuv

 

Da li znate da… se pasta nije jela s paradajz-sosom do 1600. godine, već su se konzumirale s medom i šećerom

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *