Bora

“Veliki Andrić” za Boru Đorđevića: U knjizi i pesma o psu

Pesnik i roker Bora Đorđević dobitnik je ovogodišnje “Velike nagrade Ivo Andrić”, Andrićevog instituta iz Višegrada za knjigu godine “Pusto ostrvo” u kojoj se nalazi i pesma Pasji život.

 

 

Izvor: Večernje novosti
Priznanje će mu biti uručeno sutra (27. januara) u Andrićgradu.

– Već sam jednom rekao da se Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan – rekao je Matija Bećković, prvi dobitnik nagrade Andrićevog instituta i predsednik njegovog upravnog odbora. – To je njegov dvojnik, tako da je ta Nobelova nagrada bila zajednička, dodeljena svim modernim trubadurima, koji su spojili reči i muziku, poetiku i politiku i tom fisijom stvorili najmoćnije oružje ljubavi i slobode, kojim su usrećili milionsku publiku. Pored zajedničke Nobelove nagrade sa Dilanom, Đorđević je ovaj put dobio nagradu sa imenom jednog nobelovca, koja ima rang domaće Nobelove nagrade. To znači da je Bora Đorđević, zasad jedini dva puta dobio Nobelovu nagradu – rekao je Bećković.

O pomeranju granica pri izboru ovogodišnjih laureata, govorio je i član žirija, književnik Muharem Bazdulj, koji je pročitao obrazloženje za Boru Đorđevića.

– Svejedno jesu li pevane ili (samo) ukoričene, kod pesama Bore Đorđevića je uvek jasno da ih je pisao prepoznatljivo isti pesnik. Iz te brazde je i knjiga “Pusto ostrvo” – piše u ovoj odluci.

Pročitajte još: Bora Đorđević – Ljubav prema psima gajim odmalena

Inače, Bora je poznat i kao veliki ljubitelj pasa, o čemu je govorio i u intervjuu za naš magazin Pas.  Na pitanje našeg novinara Šta je najlepše kada čovek ima kućnog ljubimca, Bora je odgovorio:

  • Vratiš se kući s posla u ranu zoru, kako je i red, žena otvori jedno oko, pita jesi li se istuširao, deca spavaju, a jedino pas umire od sreće što si došao. Neverovatno – rekao je Bora za magazin Pas.

U knjizi “Pusto ostrvo” nalazi se i predivna pesma o psima:

PASJI ŽIVOT

Pasji život miran i bezbedan

retko kome kučetu se nudi,:

Čovek ume da bude bezvredan,

psi valjaju i poneki ljudi.

Ima ljudi koji neće kuče

na psa vreme ne žele da troše,

greše, mogu od pasa da uče,

samo dobro, nikad ništa loše.

Svako kuče živi život pseći,

ne poznaje podlosti i zlobu,

Ako gazda umre, pas će leći

i umreće na gazdinom grobu.

Čovek greši, bezgrešno je štene

pa neka mi dobri Gospod sudi

njegov gnev nek’ sruči se na mene,

više volim kučiće od ljudi.
1 koemntar za ““Veliki Andrić” za Boru Đorđevića: U knjizi i pesma o psu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *