najpametniji

Pseći IQ: Koliko je pametan vaš pas?

Psi su prave pametnice, to znamo, baš kao što je poznato i da je svaka jedinka priča za sebe, pa u okviru iste rase imamo potpuno drugačije kuce kad je reč o karakteru, sposobnostima, navikama… Ali razume se – među mnogobrojnim rasama ima onih pasa koje nazivamo pravim Ajnštajnima među psima i koji se svojom inteligencijom, sposobnošću i brzinom učenja izdvajaju od drugih.

 

 

Oko 200 profesionalnih američkih sudija zaduženih za ocenjivanje poslušnosti pasa na takmičenjima sastavilo je nedavno listu pasa s najvišim koeficijentom inteligencije. Da li je i vaš pas među njima?

Sudije su, baš kao i na takmičenjima, ocenjivale sposobnost pasa da nauče nove komande, brzinu kojom ih uče kao i procenat uspešnosti u njihovom izvođenju. Evo koje su najpametnije kuce na svetu:

  1. Border koli
  2. Pudla
  3. Nemački ovčar
  4. Zlatni retriver
  5. Patuljasti pinč
  6. Šetlandski ovčar
  7. Labrador retriver
  8. Patuljasti kontinentalni epanjel (Papillon)
  9. Rotvajler
  10. Australijski govedar

Kako su objasnili stručnjaci, ovi psi pokazali su se najuspešnijim u ponavljanju novih komandi (procenat uspešnosti od 95 odsto). Navedene rase su najbolji takmičari u agilitiju, izvrsni terapeutski, vojni i policijski psi.

Takođe, sastavili su i listu izvrsnih radnih pasa koji se na listi pasa s najvećim koeficijentom inteligencije nalaze odmah nakon gore navedenih deset rasa i izvrsni su lovački i radni psi:

11. Velški korgi pembrok

12. Patuljasti šnaucer

13. Engleski springer španijel

14. Belgijski ovčar tervuren

15. Šiperki

16. Kišond

17. Nemački kratkodaki ptičar

18. Engleski koker španijel; šnaucer

19. Vajmarski ptičar

20. Malinoa; Bernski planinski pas

21. Pomeranac

22. Irski vodeni španijel

23. Vižla

24. Velški korgi kardigan

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *