pjimage

Pop kultura: Mačke su bile inspiracija mnogim slikarima

Predstavljamo vam naš izbor najboljih, napoznatijih i najzanimljivijih delâu kojima naše omiljene životinje igraju glavnu ulogu

 

Izvor: magazin Mačka

Internet i društvene mreže preplavljeni su slikama preslatkih maca, međutim, u slikama ovih svojeglavih i neodoljivih ljubimaca ljudi su uživali i vekovima pre nego što smo izmislili selfi, pa i samu fotografiju. U ovom broju Mačke predstavljamo vam naš izbor najboljih, napoznatijih i najzanimljivijih slika mačaka.

Berbernica s majmunima i mačkama, Abraham Tenije (1629-70)

Berbernica s mackama i majmunima

Ova slika verovatno je mačji ekvivalent čuvenog dela „Psi igraju poker“. Ipak, ove antropomorfizovane mace nastale su gotovo 400 godina pre najpoznatije slike sa psima. Tenije je bio flamanski slikar iz umetničke porodice. Na ovoj, pomalo bizarnoj slici, iako u društvu s majmunima, mačke definitivno igraju glavnu ulogu dok ih majmuni opslužuju.

Danju se pretvarala u mačku, Artur Rakam (1920)

Danju bi se pretvarala u macku

Jedan od najvećih ilustratora s početka prošlog veka inspiraciju za ovu sliku našao je u bajci braće Grim. Reč je o veštici koja se pretvara u mačku, a device pretvara u ptice i zatvara ih u kavez. Mačka na ovoj slici izgleda zlokobno, u skladu sa srednjovekovnim uverenjima da su ove životinje, posebno one crne boje, verni pratioci veštica.

Mačka proždire pticu, Pablo Pikaso (1939)

Macka prozdire pticu Pikaso

Ni verovatno najpoznatiji slikar dvadesetog veka Pablo Pikaso nije odoleo mačkama. Međutim, dok suna većini slika mačke predstavljene kao mirni i pomalo lenji kućni ljubimci, Pikaso je predstavlja kao lovca, poštujući njenu pravu prirodu. Slika je nastala dve godine posle „Gernike“ i nastavak je Pikasovog interesovanja za nasilje i haos. U različitim interpretacijama sliku obično doživljavaju kao alegoriju Španskog građanskog rata ističući da je bes na licu mačke gotovo ljudski.

Crna mačka, Teofil Steinlen (1896)

Crna macka Steinlen

Ovo je sasvim sigurno jedna od najpoznatijih slika mačaka, ali i jedan od najčuvenijih i najuspešnijih primera reklame koja se približila umetnosti. Autor je art nuvo slikar Teofil Steinlen, a ovaj poster je napravio za klub Crna mačka, svojevremeno popularno okupljalište boema i prvi moderni kabare-klub. Tog kluba odavno nema, ali je poster do danas ostao jedan od simbola Pariza s kraja devetnaestog veka.

Dete s mačkom, Pjer Ogist Renoar (1880-81)

Dete s mackom Renoar

Ovo nije jedina Renoarova slika s mačkama, ali je jedna od najpoznatijih. Zna se da je, da bi došao do ove slike, napravio barem četiri pripremna crteža tragajući za idealnom kompozicijom. Na platnu je prikazana nećaka još jednog čuvenog slikara – Eduara Manea.

Kuvar i mačka, Teodul Ribo (1860-ih)

Kuvar i macka

Ribo je bio realista i ovaj prikaz scene iz svakodnevnog života umnogome se uklapa u njegov stil. Prizor s kuvarom, mačkom i ribom, koju pokušava da dohvati, pruža nam uvid u kuhinju iz sredine devetnaestog veka.

Dali Atomikus, Salvador Dali i Filip Halsman (1948)

Dali atomikus

Pogledajte dobro ovu fotografiju, a onda pokušajte da zamislite kako je uopšte bilo moguće napraviti ovako nešto krajem četrdesetih godina, u vreme kad fotografi nisu mogli ni da sanjaju o fotošopu. Nadrealisti Salvadoru Daliju i fotografu Filipu Halsmanu bilo je potrebno 28 pokušaja da dođu do ove slike. Toliko puta su morali simultano da bace u vazduh tri mačke i prospu vodu.

Gospodin i gospođa Klark i Persi, Dejvid Hokni (1970-71)

T01269

Jedna od najpoznatijih slika Dejvida Hoknija. Naslikani su njegovi prijatelji, dizajneri Ozi Klark i Selija Birtvel i, naravno, njihov mačak Persi. Slika je nastala neposredno nakon njihovog venčanja. Brak nije potrajao zbog Klarkovih vanbračnih biseksualnih afera. Neki smatraju da je mačak koji nezaintesovano gleda kroz prozor zapravo najavio propast njihove veze.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *