africke macke

Predstavljamo vam četiri rase mačaka iz Afrike

Ovog puta predstavljamo vam mace vladare savana i pustinja

 

Izvor: magazin Mačka

 

Egipatski mau

Nosi titulu najbrže u mačjem svetu jer pri trčanju dostiže brzinu od neverovatnih 48 kilometara na čas. Ove prelepe mace potomci su divlje afričke mačke i smatraju se precima svih modernih domaćih mačaka. Na prvi pogled egipatski mau deluje divlje, kao da je ukrštan s nekim divljim vrstama, ali ovo je zapravo jedina mačka na svetu s prirodno „tufnastim“ krznom.

egipatski mau

Odličan je porodični mezimac jer obožava društvo ljudi. Voli decu i odlično se slaže s drugim mačkama i prijateljski nastrojenim psima. Druželjubiva je i lojalna, ipak oprezna prema strancima. Voli i zahteva svoj lični prostor, poprilično je posesivna kad je reč o igračkama. Veoma je inteligentna, razigrana, obožava da juri, hvata, vreba, da skače i da se pentra. Voli vodu. Često se oglašava melodičnim mjaukanjem, a vlasnici kažu da mau ume da cvrkuće, i da se glasno smeje. Za mau mačke specifično je i to da kad su srećne mašu repom. Spadaju u veoma zdrave rase i životni vek im je od 15 do čak 20 godina.

Abisinska mačka

Prema istorijskim podacima, ova prelepa mačka najstarija je rasa koja je pripitomljena, i potomak je svete egipatske mačke. Prvi primerci ove rase stigli su u Evropu oko 1.800. godine iz Abisinije (nekadašnji naziv za Etiopiju, a danas naziv jedne oblasti ove države). Ipak, postoje sporenja o njenom poreklu, jer savremena genetička istraživanja ukazuju na činjenicu da abisinska mačka zapravo vodi poreklo iz Jugoistočne Azije. Ovu teoriju njeni zagovornici pravdaju činjenicom da su primerci abisinske mačke koji su izloženi u Holandiji još tridesetih godina 19. veka – dopremljeni iz Indije.

abisinijska 8808

Ovo je mačka srednje veličine i teži od tri do pet kilograma. Obožava visinu i pronaći će najviša mesta u stanu za odmor. Obavezno joj priuštite visoko drvo s kućicom, penjalice i udoban krevetić na vrhu najvišeg plakara. Veoma je razigrana, inteligentna i odlično se slaže s drugim ljubimcima. Idealan je izbor za porodice sa školskom decom i prijateljski nastrojenim psima jer će vam lopticu vraćati jednako dobro kao retriver. Neustrašiva je. Stalno je u pokretu, skače, igra se, istražuje. Nikad ne znate šta će sledeće da uradi, ništa im ne promiče i delovaće vam kao da nikada ne spava. Uživa da bude u centru pažnje. Brdo igračaka je obavezno, uvek joj okupirajte pažnju jer ova maca ne voli da se dosađuje. Učite je trikovima – ove mace pokazale su se kao najbolji takmičari u mačjem agilitiju.

Ima izuzetno lepo krzno aguti boje (svetlije pri korenu dlake, dok je na vrhu dlaka tamnija). Dlaka se lako održava – četkanje jedanput nedeljno sasvim je dovoljno, a tokom sezona linjanja (jesen i proleće), kupanje će pomoći da uklonite mrtvu dlaku i poddlaku.

Somali

somali 8815

Najbliža je rođaka abisinske mace. Podaci pokazuju da potiče iz Somalije, ali postoje i drugačija mišljenja – da je baš kao i abisinska stigla iz Azije. Ovo je mačka koja se penje više, skače dalje i igra bolje od svih drugih mačaka. Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, obožava decu, druge pse i mačke, i izrazito je inteligentna. Životni vek joj je od 11 do 16 godina. Ima snažno i mišićavo telo, a pokreti su joj jednako graciozni i atletski. Ništa joj ne može promaći,veoma je radoznala, voli da istražuje i da u svemu učestvuje. Stalno je u pokretu i neprekidno će trčati po stanu i juriti igračke. Kao i abisinska, i ova maca božava visinu. Veoma je prilagodljiva, pa će uživati u svakom domu, samo da je okružena ljubavlju i pažnjom svoje porodice. Njena duga dlaka prilično se linja, pa ćete dvaput nedeljno morati da je temeljno četkate. Tokom proleća, četkanje će biti nužno svakog dana.

Sokoke mačka

sokoke macka

Ova egzotična maca potiče iz oblasti Sokoke na istoku Kenije, ali je rasa potpuno razvijena u Danskoj. Smatra se da su ove mace bile domaće mačke, ali da su vremenom postale „divlje“. Njene neobične šare privlače mnogo pažnje jer joj dlaka deluje kao površina drveta, pa je stoga često nazivaju i šumskom mačkom. Ima divnu prirodu i savršen je kućni ljubimac iako je na prvi pogled divljeg izgleda. Srednje je veličine ali snažnog i stamenog tela. Zadnje noge su duže od prednjih, ima malu glavu i krupne oči oblika badema. Dlaka joj je upadljivo sjajna i varira od svetlosmeđe do tamne (kestenjaste) braon. Uživaće u krilu i maženje s vlasnikom joj je omiljena aktivnost. Svoju naklonost iskazuje tako što vlasnike prati u stopu, svuda po kući. Veoma je pričljiva i može „ćaskati“ s vama satima. Agilna je i živahna, ništa joj ne promiče. Ukoliko se oseti ugroženom, neće se libiti da ugrize i ogrebe kandžama. Njena kratka dlaka ne zahteva puno muke jer se minimalno linja. Četkanje je potrebno svega jedanput nedeljno. U odnosu na druge rase, sokoke mačke su vrsni plivači i ne boje se vode. Jedini zabeležen zdravstveni problem jesu infekcije ušiju, pa ih redovno čistite.

Nekoliko reči o Africi

  • Sa 1,1 milijardom ljudi Afrika je drugi najnaseljeniji kontinent na svetu
  • BDP u Africi je najniži, i time je ona najsiromašniji i najnerazvijeniji kontinent
  • Afrika ima najveću pustinju na svetu – Saharu. Ona ima veću površinu nego ceo kontinentalni deo SAD
  • Gotovo 40 odsto odraslog stanovništva nije pismeno, a od toga su dve trećine žene
  • Najtopliji kontinent upravo je Afrika. Više od 60 odsto zemljane površine na ovom kontinentu pokriveno je pustinjama i suvim zemljištem. Ipak, Australija je suvlji kontinent od Afrike.
  • Najveća kopnena životinja živi na ovom kontinentu – afrički slonLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *