francuski psi

Geografija: Francuska je zemlja pasa

Francuska je zemlja iz koje potiče čak 46 različitih rasa pasa. Nisu, doduše, baš sve jednako zastupljene ni popularne, pa je magazin Pas za vas odabrao 14 rasa koje su obeležile ovu zemlju, a slavu su stekle i daleko izvan svojih granica.

 

Izvor: magazin Pas

 

Bordoška doga – francuski mastif

1786_web

U srednjem veku se u Francuskoj govorilo o dva tipa doge, od kojih je Alan Votre, ili pas kasapin, predak doge Bordoa. Zvali su ga „turski pas”, bez sumnje po uspomeni na daleko poreklo tog borbenog i lovačkog psa, koji je bio obučen da bi se borio protiv medveda, bikova i drugih pasa. Kasnije, doga više nije korišćena u lovu, već su joj namenili čuvanje kuća – pre svega, kuća mesara i dvoraca. Ubrzo zatim, umalo da pas nestane. Ovaj pas je bio gotovo iščezao iz oblasti Bordoa krajem 19. veka. U novije vreme, bordoška doga ponovo počinje da se razvija. Britanci ga, međutim, ne priznaju za rasu, već ga smatraju običnom varijantom bulmastifa. Nikad nije spontano agresivan, vezan je za svog gospodara i prekomerno mu je privržen. Blag je i posebno strpljiv s decom i mnogo ih voli. Prezire samoću i neaktivnost.

Boseronboseški ovčar

Ova rasa ima mnogo različitih naziva na raznim jezicima, a mnogi laici je lako mešaju s dobermanom, naročito u razdoblju kad je bilo dozvoljeno kupiranje ušiju i repa. Sličnost između boserona i dobermana sigurno postoji, ali upućeniji ipak znaju da je doberman taj koji je „pokupio” značajan deo genetike boserona i otuda ta sličnost ovih dveju rasa.

Boseron

Boseron je prvobitno uzgajan kao lovački pas na divlje svinje, ali su uočene i njegove izuzetne ovčarske sposobnosti, tako da osim svog glavnog „zanimanja”, rada u francuskim policijskim i vojnim službama, na seoskim imanjima ima značajnu ulogu kao ovčarski pas i pas čuvar svega što mu je povereno i onoga što on smatra svojim. Odličnu ulogu ima i u porodici jer se iskazao kao dostojan kućni ljubimac, iako i danas ima kinologa koji tvrde da to nije pas za stanove u gradovima. Prema svojoj ljudskoj porodici pokazuju zaštitničku sklonost i vrlo su nepoverljivi prema nepoznatim osobama. Čim boseron dâ svoj sud o novoj osobi, naravno, kao pas koji je izrazito inteligentan, vrlo brzo prihvata „novopridošle” već nakon kraćeg upoznavanja.

Pikardijski ovčar

Ovaj seoski pas, koji svojim držanjem podseća na oštrodlakog pinča, već u 18. veku pratio je pikardijske čobane i pomagao im u čuvanju ovaca. Vodi poreklo od starih ovčarskih rasa, koje su poznate u Francuskoj već vekovima. Pa ipak, bila je potrebna istrajnost nekolicine uzgajivača tokom prve polovine ovog veka da bi se oformila rasa, postala homogena i bila priznata. Inteligentan, odan i umiljat, pikardijski ovčar je i društven, voli da se igra i nežan je s decom. Veoma ceni porodični život i milovanja. Nepoverljiv i, često, agresivan prema strancima, on je izuzetno efikasan čuvar.

pikardijski ovcar

Čvrsto je građen. Ima jak i mišićav vrat, dubok grudni koš, čvrste slabine, široka ramena i mišićave noge koje daju utisak snage i uravnoteženosti. Bradat je i brkat, prekriven grubom i hrapavom dlakom. Dlaka koja škripi pod prstima duga je od 5 do 6 cm na telu, a kratka na šapama. Boja se menja od sive do riđe, eventualno prošarane crnim.

Mali oštrodlaki vendejski baset

vendejski baset

Ono što su za Engleze hrtovi, za Nemce jazavičari, za Francuze je Petit Basset Griffon Vendeen. Ovaj mali čupavko, s dužinom nešto većom od visine, blago krivim nogama, mangupskim pogledom i krupnim crnim očima, voli da spava u krevetu, ali uživa i u lovu, dugim šetnjama i igri s decom. Vlasnicima ovih pasa nikad nije dosadno. Podaci o rasi datiraju još iz 15. veka, kad je na francuskom dvoru uzgajana za lov. Korišćeni su za lov u čoporu, kao goniči i za lov na kune. Posle revolucije nestali su plemići , a s njima i mali grifoni. Ipak,nisu istrebljeni, već su se „preselili“ u domove građana. U Francuskoj je vrlo brzo postao jedna od deset najpopularnijih rasa, mada u drugim delovima Evrope nije naročito rasprostranjen. Bez problema se adaptira na život u stanu i veoma je čist. Ume da bude prilično tvrdoglav, pa je neophodno da od najranijeg uzrasta nauči ko je „glavni“ u kući.

Francuski pirinejski ptičar

Ovaj je pas toliko brz i pokretan da se čini da leti u poteri za plenom! Braque Francais bukvalno znači francuski ptičar. Dva su tipa francuskih ptičara – francuski pirinejski ptičar koji teži od 17 do 25 kg, i gaskonjski ptičar koji teži od 25 do 32 kg. Pirinejski ptičar je češći od gaskonjskog. Manja varijanta francuskog ptičara popularna je u Francuskoj, kao i u drugim evropskim zemljama.

ptičar

Francuski pirinejski ptičar je mala pasmina setera s prekrasnom pegavom dlakom. Iako je prilično malen, ima mišićavo telo. To je pas dugih nogu s brzim stopalima; kreće se brzo i živahno, i poznat je po neverovatnoj izdržljivosti koja je pre svega potrebna za lov na teškom terenu Pirineja u Francuskoj. Ovaj ptičar je dobar izbor za nekoga ko nikad nije imao psa ili za vlasnike koji prvi put uzimaju lovačkog psa. Vrlo je vaspitan pas, odan i privržen vlasniku i porodicu. Relativno je neaktivan u kući, ali je napolju i te kako živahan.

Epanjel Breton

Sve do izložbe pasa u Parizu 1900. godine, ova rasa je bila poznata pod nizom različitih imena i sada se uglavnom zove „Američki Breton” ili „Francuski Breton” ili jednostavno „Epanjel Breton”. Nastao je ukrštanjem engleskih setera s malim francuskim kontinentalnim španijelima, tako da izgleda kao mali seter ili veliki koker. Poznat je od sredine 19. veka u francuskoj provinciji Bretanji kao najmanji lovački pas.

epanjel breton

Energičan je iako je miran. Najsrećniji je u društvu svog gospodara. Uživa kad je uključen u svakodnevnu kućnu atmosferu. Osećajan je i odan. S uživanjem će loviti ceo dan, bez obzira kakvo je vreme. Njegova energija je neiscrpna, iako će na primer u kući biti sasvim miran i tih, i neće nikoga uznemiravati. Njemu je neophodan stalni kontakt sa članovima porodice, u koju se veoma lako uklapa. Kompaktan je, lak i brz, brzonog, i možda je to ono što mu daje izdržljivost. Nikad nije zao niti agresivan, on živi za ljubav i pažnju. Lak je za obuku jer je inteligentan, brzo uči i veoma je poslušan.

Baset

Najraniji poznati opisi kratkonogih lovačkih pasa datiraju još iz Starog Egipta. Baset se prvi put pominje u francuskim spisima iz 16. veka kao lovački pas na jazavce. Rasa je ime dobila po francuskoj reči „bas“, koja znači malo stvorenje ili patuljak. Izgled baseta je vrlo karakterističan. Rasu odlikuju kratke noge, dugo krupno telo, višak kože i duge uši.

1286_web

Iako je odličan lovac na zečeve, danas se baset najčešće drži kao ljubimac i izložbeni pas. Ova rasa je u osnovi razigrana, prijateljski nastrojena, okretna i aktivna. Po prirodi su vrlo tolerantni i zato su odlični ljubimci za porodice s decom ili drugim životinjama. Baseti su inteligentni i vrlo lako se dresiraju uz pravu motivaciju, što je u njihovom slučaju hrana. Vole da jedu i vrlo brzo će shvatiti šta se od njih traži kako bi dobili poslasticu. Vlada pogrešno mišljenje da su baseti tvrdoglavi, što uopšte nije tačno. Oni su samo izuzetno osetljivi i zatvoreni ako se kao trening-metoda u dresuri koristi kažnjavanje. Tada potpuno gube želju za učenjem i padaju u depresiju. Umesto kazne treba koristiti hranu jer je najbrži put do basetovog srca upravo preko stomaka.

Briard – briješki ovčar

Berger de Brie je rasa koja privlači pažnju svojim izgledom. To je jedan veoma pokretan, energičan, oprezan, snažan i vrlo aktivan pas. Mišićavost tela ne dolazi toliko do izražaja zbog duže dlake koja pomalo nalikuje ovčjoj. Briard ima dugu lagano talasastu dlaku, koja je suva i elastična. Kod briarda su dozvoljene sve boje osim bele i kestenjaste. Dlaka je pretežno crne ili žućkastosmeđe boje.

Briard

Briard nije samo ovčarski pas, već i službeni pas, čuvar i pratilac. Veoma je staložen, bez znakova neurotičnosti, ali se ipak preporučuje ljudima koji imaju iskustva s ovčarskim pasminama jer, iako veoma simpatičan i poslušan, zna da pokaže i svoju urođenu tvrdoglavost i živahan temperament koji uključuje veliki nagon za odbranom svog ljudskog i svakog drugog čopora koje pas prihvati kao svoj, a to kod ljudi koji nemaju iskustva sa sličnim rasama može da izazove frustracije.

Pirinejski ovčar

Ovo je pas iz koga iz minimuma veličine i mase zrači maksimalna živahnost. Stalno pozoran izraz, lukave i nepoverljive crte lica, povezane s izraženo živahnim kretanjem daju psu karakteristično jedinstveno ponašanje. Pirinejski ovčar je veoma izdržljiv, otporan je na nevreme, na umor i na glad. Jede sve što mu padne pod zube. Uvek je budnog oka, živahan, intuitivan, lukav, čuva ovce, ponekad i krave, izuzetno efikasno. Može biti vrlo bučan. On mora da predvodi, zadržava, izdvaja i ide u potragu za ovcama.

pirinejski ovcar

Dlaka mu je gusta i načičkana, riđa, manje ili više tamna, sa ili bez mešavine crne dlake, sive, manje ili više svetle, pa čak može da bude i trobojna, u raznim nijansama. Može imati dugu ili kratku dlaku, što je danas dosta ređe. Ovo je rasa koja može živeti napolju u umerenim do hladnim klimatskim uslovima, iako uživa i s porodicom u kući. Pirinejski ovčari zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost kako bi ostali u formi, iako im potrebe za vežbanjem nisu preterano velike.

Papijon

Ovaj pas je najmanji španijel poreklom s prostora Francuske i Belgije, i prepoznatljiv je po svojim ušima koje podsećaju na leptira. To je stara pasmina pasa koje često nalazimo na slikama velikih slikara kao što su Ticijan, Rubens, Goja… A dokazi o njegovom poreklu datiraju najmanje 700 godina unzad! Veliki broj ovih pasa imale su carica Marija Terezija i njena ćerka Marija Antoaneta. Papillon je bio uglavnom pas ženâ iz višeg sloja društva, a zadatak mu je bio – da pravi društvo svom vlasniku. On je taj svoj zadatak izuzetno dobro odradio.

five little puppy breeds papillon on a gray background

Zbog toga danas imamo psa s vrlo mnogo kvalitetnih osobina: izuzetno je prilagodljiv, s obzirom na svoju veličinu izrazito je čvrst pas, vrlo pokretljiv i brz, veoma dobro se prilagođava životu sa starijim osobama, životu u malom stanu, ali je i izrazito dobar u agilitiju, u šetnjama i od nekoliko kilometara, te vrlo živahan i pokretan kad mu to pružaju mogućnosti. Sasvim jednostavno njega uspevamo da vaspitamo čak i u radnog psa. Poslušan je, lep, vrlo zdrav, dobar čuvar (neverovatno je hrabar), a neka istraživanja u Velikoj Britaniji dokazala su da spada među pet najinteligentnijih pasmina na svetu.

Bišon

Ovaj pas, čija kovrdžava dlaka podseća na krzno angorske koze, bio je omiljena životinja kralja Fransoa I. Smešan i veoma inteligentan, potisnuo je čak i pudlu u salonima u 17. veku. Od naziva ovog psa nastao je glagol bichonner, čije je prvo značenje „kovrdžati kosu”. Njegova popularnost u Španiji, pogotovo u 19.veku, bila je tolika da su ga proglasili španskom rasom i da su ga dugo zvali Tenerife. Veseo, razigran i živahan, ovaj pas je ostao izrazito naklonjen životu na selu,ali takođe se dobro prilagođava životu u stanu.

bison

S njim je lako živeti jer je izuzetno veseo i samouveren. Lako ga je dresirati, uvek je spreman svima da udovolji kako bi zadobio ljubav i pažnju. Voli kad su ljudi oko njega srećni. Prirodno su druželjubivi i najsrećniji su kad su s porodicom koja ih vodi svuda sa sobom. Odlično se slažu s drugim psima, ostalim životinjama i decom. Veoma su poslušni, umeju da upozore na neobične zvuke, lako uče trikove.

Pirinejski planinski pas

Prvi pirinejski planinski psi koji su postali kućni ljubimci imali su prilično svojeglavu, „ratničku” narav. U poslednih tridesetak godina uzgajivači su uspeli da umanje ove karakteristike, a da zadrže druge povoljne crte poput strpljivosti, plemenitosti i hrabrosti. Prvenstveno uzgajan da bi čuvao ovce na pirinejskim planinama, ovaj će skladan pas i danas pokazati obrambeni karakter ako mu teritorija bude ugrožena. Njegova izuzetna veličina čini ga, međutim, nezgodnim za gradsko okruženje.

Great_Pyrenees_Mountain_Dog

Danas je ovaj pas veoma u modi. Poverava mu se zaštita poljoprivrednih gazdinstava i kuća. Veoma je cenjen i kao kućni ljubimac. Budnog oka, ne zna za strah. Pirinejski planinski pas je miran i nežan s decom. Poseduje osećaj za nezavisnost i treba da bude dresiran veoma rano, i to čvrstom rukom. Potrebno mu je mnogo vežbe da se ne bi ugojio. Njegov gromoglasni i zvučni glas predstavlja jedan delić njegovog šarma. Ovaj pas voli da se igra, pogotovo po snegu, i to svakakvom snegu, od svežeg, otopljenog, prljavog… Voli da se kotrlja u njemu, pa čišćenje njegove isprljane dlake tada predstavlja ozbiljan problem.

Arieški gonič

arieski gonic

Ova rasa je poreklom iz Ariježa, a nastala je ukrštanjem francuskog psa boje opeke s običnim psom, verovatno malim plavim gaskonjskim. Arieški goniči su vredni, energični psi, snažnog glasa. Slobodnog su duha i slažu se s drugim psima. Izvrsni su lovci na zečeve, istovremeno poznati kao odlični lovci na jelene i veprove. Pokazuju puno incijative, dobro love na svim vrstama terena. Vrlo su rezervisani, komuniciraju samo sa članovima porodice. Veoma su poslušni i lako se obučavaju, ali je potrebno sprovesti socijalizaciju dok je pas još u štenećoj dobi. Treba imati na umu da je to pas koji lovi njuhom. Koncentraciju mu može poremetiti zanimljiv miris, pa nije retkost da pojuri za plenom, a u tom trenutku neće ga biti lako dozvati nazad. Srednje je veličine. Dlaka je tanka i gusta, uglavnom crno-bele boje, ponekad prskana, sa svetloplamenim mrljama iznad očiju i po obrazima. Njegova dlaka se lako održava i potrebno mu je samo povremeno češljanje.

Barbet

Drugi naziv za ovu rasu je i francuski vodeni pas. Koristi se prvenstveno za lov na barske ptice. Kao i svi psi za vodu, francuski pas za vodu je više nego retriver. On mora da traga, locira i cunja u potrazi za divljači koja se krije u vodenoj vegetaciji. On tada nalazi divljač koju je pogodio iz puške njegov gazda. Veoma je otporan na hladnoću i skočiće u vodu u svim vremenskim uslovima. Barbet je, inače, veoma drevna rasa, česta u celoj Francuskoj. Koristi se za lov na barske ptice i opisana je ili pomenuta u nekoliko radova s početka 16. veka.

Barbet

Pas je srednjih dimenzija, karakteriše ga gusto vunasto krzno koje garantuje efikasnu zaštitu od hladnoće i vlage. Krzno formira bradicu (francuski – barbe) po kojoj je ova rasa i dobila ime. Umerenog je temperamenta, veoma vezan za vlasnika, društven, voli vodu čak i kad je veoma hladno.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *