4.1.1

Hrana je melem za kožu i krzno

Sjajna dlaka i meka koža indikatori su opšteg zdravlja kućnog ljubimca, a najbolji put ka zdravlju je kompletna i izbalansirana ishrana

 

 

Izvor: magazin Mačka

Koža je najveći organ tela i predstavlja anatomsku barijeru između spoljašnje i unutrašnje sredine, s mnogim životno važnim funkcijama. Uloga ove barijere se ogleda u zaštiti celokupnog organizma, prevenciji gubitka vode, zaštiti od fizičkih, hemijskih i mikrobnih povreda izazvanih spoljašnjim agensima. Njena uloga se ogleda i u skladištenju hranljivih materija, termoregulaciji, sintezi vitamina D, izolaciji od toplote, hladnoće, vlage ili UV zračenja. Kožne žlezde luče feromone, mirisne materije pomoću kojih životinje međusobno komuniciraju, a poznato je i da putem kože životinje imaju i čulnu percepciju.

Pokazatelj zdravlja

Koža i dlaka su za mnoge vlasnike pokazatelj opšteg zdravlja njihovog mezimca. Ideal svakog vlasnika zbog toga je glatko, sjajno, ali ne masno krzno i meka koža, prijatna na dodir. Ovi parametri se smatraju dobrim indikatorima opšteg zdravlja kućnog ljubimca i adekvatne ili superiorne ishrane. I ovo je ispravan stav, jer koža kao višefunkcionalni organ koji se konstantno obnavlja ima izuzetno visoke zahteve za hranljivim materijama.

Regeneracija

Jedna trećina dnevno unetih belančevina troši se na obnavljanje (regeneraciju) kože.

Dodavanje određenih hranljivih materija dokazano povoljno deluje kao pomoć u optimalnom funkcionisanju i regeneraciji kože, a samim tim rastu punijeg, sjajnog i raskošnog krzna.

Opadanje dlake, suva koža

Loše stanje kože i krzna prisutno je kod mnogih oboljenja kao što je na primer dijabetes melitus, odnosno šećerna bolest, zatim kod preosetljivosti na neke sastojke hrane (alergije), nedostatka ili disbalansa hranljivih materija…

Kod nepravilne i neuravnotežene ishrane znaci se obično pojavljuju nakon nekoliko meseci loše ishrane. Krzno je suvo, slabo, mnogo opada (ljubimac se puno linja), dlaka slabo raste, obilno je perutanje, nastajanje krasta po koži, javljaju se crvenilo, masna koža, sekundarne infekcije, moguć svrab.

Nedostatak hranljivih materija povezanih s lošim stanjem kože i krzna prevashodno se odnosi na belančevine u ishrani, odnosno na sulfoamino kiseline, vitamine A, E i B grupe, esencijalne masne kiseline, a od minerala – cink i bakar.

Ishrana

Kod mačaka za održavanje zdrave kože i dlake važna je uravnotežena ishrana, esencijalne masne kiseline u ishrani, redovno četkanje da bi se skinule sve mrtve dlake, blago masirala koža i pospešila cirkulacija, a važnu ulogu ima i redovno lizanje odnosno doterivanje koje mačke svakodnevno sprovode.

Psi su više podložni uticajima spoljašnje sredine, naročito ako borave napolju, pa na stanje njihove kože i dlake može uticati ishrana, stres i vremenske prilike.

Nutrijenti

Omega 3 i Omega 6 masne kiseline su neophodne za pse i mačke. Linolna kiselina kod pasa i arahidonska kiselina kod mačaka najpoznatije su esencijalne omega 6 masne kiseline. Alfa linoleinska kiselina je najčešće spominjana omega 3 masna kiselina. Linolna kiselina je neophodna za održavanje integriteta kože u funkciji kožne barijere i njen nedostatak rezultuje suvim i slabim krznom kao i perutavom kožom.

Kao element u tragu, cink igra značajnu ulogu u mnogim enzimskim funkcijama i kao takav je neophodan za ćelijsku replikaciju, metabolizam belančevina i ugljenih hidrata, funkcionisanje kože i zarastanje rana. Ispitivanja su pokazala da dodavanje cinka ishrani pospešuje zdravlje kože i smanjuje transepidermalno gubljenje vode putem kože.

Biotin i vitamini B grupe su neophodni za metabolizam masti, glukoze, amino kiselina, konverziju energije. Nedostatak dovodi do alopecije, hiperkeratoze, anoreksije i dermatitisa.

Gotova hrana

Osnova za zdravu kožu i dlaku je nutritivno kompletna i izbalansirana ishrana kvalitetnom gotovom hranom za kućne ljubimce.

Ishranom ljubimaca kompletnom gotovom hranom za kućne ljubimce koja sadrži formule za zdravlje kože i krzna sa specijalnom mešavinom cinka, omega 6 i omega 3 masnih kiselina, kao i drugih vitamina i minerala moći ćete da uživate u svom prelepom ljubimcu, njegovom mekom, sjajnom, raskošnom krznu i mekoj, svilenoj koži.

Neprijatelji zdrave kože i dlake

  • dijabetes
  • alergije
  • nedostatak belančevina, vitamina A, E i B, esencijalnh masnih kiselina, cinka i bakra

Hidratacija

Voda je izuzetno važna za optimalno funkcionisanje kože – njenu ishranu i gipkost. Bez vlage, koža može postati suva, ispucala i njena funkcionalnost je smanjena. Adekvatna hidratacija zbog toga je od izuzetnog značaja.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *