Igra čuva zdravlje i psihu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 19/08/2018

Igra čuva zdravlje i psihu

Kroz igru uče da budu vrsni lovci. Razvijaju pravilnu motoriku, socijalnu inteligenciju i čuvaju mentalno zdravlje. Igranjem se stvara neraskidiv odnos između ljubimca i vlasnika

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Dok se igra i vreba kao pravi mali predator, mačka ne može a da nam ne izmami osmeh na lice, opusti nas i ulepša nam dan. Ali, igra u mačjem životu nije tu tek razonode radi, već ona umnogome doprinosi zdravlju, inteligenciji, razvijanju motorike i prevenciji poremećaja u ponašanju. I poslednje, ali nikako najmanje bitno – igra stvara neraskidivu prijateljsku vezu između vlasnika i mezimca koja traje do kraja života.

Igra i lov

Prema rečima stručnjaka, mačke su po prirodi predatori, i kao takve lov im je nešto prirodno, svakodnevna aktivnost, pa čak i kad kao mezimci žive u stanu i ne izlaze napolje.

– Kad se mačićima stimulišu prirodni oblici ponašanja u koje spada i igra kao jedna od najvažnijih, oni razvijaju pravilnu motoriku s jedne strane, dok s druge razvijaju socijalnu inteligenciju i čuvaju mentalno zdravlje. Taj lov i jeste „igra” – mačke se igraju s plenom pre nego što ga pojedu, i sve te igračke koje kupujemo našim mačkama upravo simuliraju tu „igru” lova. Kroz igru uče da budu vrsni lovci. Mačke non-stop nešto vrebaju, čekaju, u zasedi su, bilo da su to naše noge i ruke ili krpeni miševi. Zato je, naravno, uvek bolje obezbediti im krpene igračke umesto da mi budemo „u ranama” od mačjeg lova – objašnjava dr vet. med. Dunja Kovač, jedna od najboljih poznavalaca psihologije i ponašanja životinja u našoj zemlji.

Prevencija poremećaja

Naša sagovornica ističe da je igra najznačajnija u preveniranju bihejvioralnih poremećaja, odnosno poremećaja u ponašanju.

– Kad životinji omogućavamo prirodna ponašanja, onda smanjujemo dosadu i frustracije, i samim tim mogućnost za nastanak raznih stereotipija i opsesivno-kompulsivnih poremećaja. Takođe, igra smanjuje stres jer kanališe energiju ka pozitivnim aktivnostima, pa se samim tim mačka umara i fizički i psihički. To su takozvani prirodni ventili koje ne smemo da gušimo. Ako mačka živi u stanu i ne izlazi napolje, moramo joj omogućiti iste aktivnosti kao da je napolju – mačke vole da grebu, da se penju, da love, trče… Različitim igračkama i penjalicama mi im te aktivnosti možemo pružiti i u domu.Mačići su pogotovo živahni i aktivni, i nikad ih ne smemo kažnjavati u ludorijama već ih valja usmeravati na grebalice umesto da grebu fotelje ili da se penju na posebne konstrukcije umesto na zavese. Mi smo ti koji ih moramo učiti kako da se igraju i sa čim smeju da se igraju – naglašava dr Kovač.

Jačanje prijateljstva

Igra ima veoma važnu ulogu i u razvijanju prijateljskog i odnosa poverenja između mačke i vlasnika.

– Igra je uvek veoma pozitivno iskustvo koje stvara neraskidivi odnos vlasnik-ljubimac. S mačkom se zaista treba mnogo igrati, i te igre su nekad i veoma jednostavne. Dok sedimo u fotelji možemo da bacakamo onu pecaljkicu levo-desno i naša mačka će zdušno da je lovi. Mi se tu faktički nismo mnogo angažovali, ali mački je to „ceo svet”. I moramo biti uviđavni kad nas mačka zovena igru. Moramo da odgovorimo – da je pojurimo nekoliko puta, da joj bacimo neku igračkicu i slično. U suprotnom, na kraju ćemo mi biti plen, pa će nas mačka vijati i „grickati” za noge.

Naša sagovornica ističe da osim igre i interakcije, mačku moramo učiti i da provodi vreme sama.

– To znači da joj moramo obezbediti mirna, sigurna i tiha mesta s dobrim pogledom za osmatranje – fino mesto pored prozora da može da gleda i napolje. To je veoma važan segment u životu mačke, mora imati pogled na prirodu, ptice. Takođe, i pogled s neke visine u stanu na ostatak ukućana i domaćinstva – osmatračnicu. Sve su ovo važni segmenti očuvanja mentalnog zdravlja i učenja mačke da bude lepo vaspitana – aktivna kad treba, a i mirna kad treba – kaže dr Kovač.

Objavljuju vreme za igru

Ne postoji univerzalno pravilo koliko bi svakog dana trebalo provesti vremena u igri, jer je svaka mačka drugačija. Ipak, ove mudre i inteligentne „zverčice” same će nas opomenuti kad je vreme za igru i razonodu.

– Naša mačka nam najbolje stavi do znanja kad joj se igra, i mi to moramo znati da prepoznamo. Bilo da odjednom krene da mjauče, bilo da čak sama kreće da baca sebi igračke i da ih vija, ili nam ih pak donosi. Neke odjednom počnu mahnito da trče nakostrešene iz sobu u sobu. Sve su to znaci kojima nas poziva na igru, i to znači da je vreme da se aktivno uključimo. Jedini je problem što su mačke nokturne životinje, pa uglavnom ovakve „napade igre” imaju ili rano u zoru ili tokom noći, jer preko dana uglavnom spavaju i sanjaju lov. Međutim, posle nekoliko godina zajedničkog života, bioritam mačke i vlasnika se uskladi, pa mačke dan provode budne s vlasnikom, a noću spavaju – objašnjava Dunja Kovač.

Najbolje igračke

Pet-šopovi su dupke puni najrazličitijih igračaka za naše mezimce. Rafovi se toliko šarene da nas često preveliki izbor potpuno parališe, i više ni sami ne znamo šta bi se to moglo dopasti našem mezimcu. I najradije bismo mu kupili od svega po nešto.

Zato nas je zanimalo koje su to igračke provereno zanimljive i uvek najbolji izbor.

– Postoje dve vrste igračaka i same igre – one kojima se mačka sama sa sobom može zanimati i one koje iziskuju i prisustvo vlasnika. S jedne strane postoje KONG gračke za mačke, i to su posebne igračke koje imaju za cilj da smanjuju dosadu i da teraju mačku da razmišlja. U njih se stavlja hrana (granule) i mačka se hrani tako što sama mora da pomera igračku šapicama, kotrlja i prevrće da ispadnu granule. Ova vrsta hranjenja se naziva „aktivno hranjenje” i umesto „pasivnog” u zdelici, koje je skroz neinteresantno za mačku, ovakvo hranjenje simulira hranjenje u prirodi gde se mačka uvek mora pomučiti da dođe do hrane. Na ovaj način održavamo prirodne instinkte i samim tim i mentalno zdravlje mačke. Ovo je dobar recept kad mačku ostavljate duže samu, imaće zanimaciju čitavogdana – savetuje naša sagovornica.

Druga vrsta igračaka su one kojima se zajedno igraju vlasnik i mačka.

– To su razne pecaljkice i krpene lutkice na kanapima. Važno je zapamtiti da izbegavate lasere gde se zapravo igrate s nečim nepostojećim što mačka nikad ne može da uhvati,i tako je samo dražimo. Ovo stvara frustracije, a ne zadovoljstvo kod mačke kako većina misli. Mačka na kraju uvek nešto opipljivo mora da uhvati i da oseti svojim čulima. U suprotnom, razvijamo opsesivno-kompulsivne poremećaje prouzrokovane frustracijom usled „nezavršene” predatorske sekvence – lov „lasera” koji nikad ne može da se uhvati. Jednostavne krpene igračke uvek su dobar izbor.

Mace su uporne

Naši mezimci su veoma uporni i svojeglavi, ističe dr Kovač, pa valja znati da, kad radimo za kompjuterom a mačka nam sedne nasred tastature,ili preko knjige – ona zapravo nema nameru da ode.

– Od tih aktivnosti, u prevodu – dalje nema ništa, već razmislite šta želi da vam kaže. Ili hoće da jede ili da se igra ili jednostavno da se mazi i potrebna joj je pažnja. Jer, uvek je nešto. Mačke nikada ne rade ništa tek tako, već uvek postoji „debeo” razlog za sve što čine.

Za mačke, igra je ozbiljan „posao” i s njom nema šale. Ugledajte se na svoje mezimce i u ovom stresnom, modernom svetu svakog dana izdvojte malo vremena za igru, smeh i predah. Učite od svojih ljubimaca, jer oni znaju šta je u životu najvažnije.

Razigrane rase

Postoje rase mačaka koje su aktivnije od drugih, a dr Kovač otkriva nam koje su najrazigranije u mačjem svetu.

– Konkretno, domaće mačke (mešanci) oduvek su bile energične i dobri lovci. Kad je reč o rasnim, to su pre svega abisinske, japanski bobtejl, turska angora, sibirska mačka, bombaj, savana, birmanska mačka, osikat. Ako želimo rasnu mačku, bilo bi dobro da znamo ove karakteristike jer to ipak zavisi i od našeg tempa života, i naših navika, jer svakoj životinji moramo obezbediti sve uslove i ispuniti sve njene potrebe – ističe naša sagovornica.

Vreme za igru

Evo koja ponašanja mačaka nedvosmisleno ukazuju na to da je vreme za igru i druženje:

  • Odjednom počnu da mjauču
  • Same sebi bacaju igračke i vijaju ih
  • Donose nam igračke
  • Odjednom počnu nakostrešene mahnito da trče iz sobu u sobu

Ultimativna zabava

Evo liste igračaka koje su najzanimljivije mačkama:

  • Krpene igračke (miš, lopta…)
  • Pertla s patike
  • Pecaljke s perom
  • Ping-pong loptice
  • KONG igračke u koje se stavljaju granule
  • Svetleće loptice
  • Papirne kese i kutije
  • Grebalice
  • Penjalice

Sve blagodeti igre za naše krznene mezimce

  1. Igra pomaže mačićima da razviju koordinaciju okošapa i da ojačaju mišiće.
  2. Starijim mačkama igra pomaže da ostanu u formi i prevenira gojaznost, artritis, dijabetes.
  3. Igra mačićima daje uvid u svet oko sebe – kroz igru uče vezu između uzroka i posledice.
  4. Igra jača vezu među mačkama u domu, kao i između ljubimaca i vlasnika. Kroz igru postajemo njihovi najbolji prijatelji i izvor zabave – što znači da ih činimo srećnim.
  5. Igranje oslobađa stresa i tenzije. Hiperaktivne i uzbuđene mace tako se oslobađaju viška energije, a one „nevaljale” se igrom uče da plen nisu naše noge ispod pokrivača već krpeni miš ili pecaljka s perom.
  6. Ukoliko ste se preselili i vaša mačka je zbog toga uznemirena jer je promenila svoje okruženje, igrom ćete je najlakše oraspoložiti i doprineti da se lakše prilagodi novom životnom prostoru.
  7. Takođe, igrom ćete postepeno promeniti i stav svoje mačke prema strancima – biće prijateljskije nastrojena prema gostima u domu.

Reč-dve više

Nikad ne koristite ruke i prste kao igračke, jer ćete tako mačku naučiti da su plen i svaki put ćete završiti s tragovima kandžica na rukama. Uvek se igrajte igračkama.

Mačići

Putem igre mačići uče pravila velikih mačaka – da ne grizu i da uvlače kandže tokom igre, kao i da grizenje sopstvenog repa boli.