1786_web

Saveti: Kako prepoznati torziju želuca kod psa?

Praznici su pred nama, a trpeze će biti prepune hrane i poslastica koje su opasne za pse. Veoma opasna situacija koja se može desiti psu nakon prejedanja je torzija želuca. To je vrlo opasno stanje koje zahteva što hitniju intervenciju veterinara. Ponekad, nažalost, ni pravovremena reakcija ne može pomoći psu.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Torzija želuca je uvrtanje želuca po uzdužnoj osi. Kada dođe to toga, jednjak se zatvori, što onemogućava psu da smanji nadutost povraćanjem ili podrigivanjem. Torziju želuca uvek prati i dilatacija. Kod štenaca koji halapljivo jedu također može doći do dilatacije (širenja), no ona obično prođe sama od sebe dok su kod velikih pasa svaka dilatacija i torzija opasne po život.

Pročitajte još: Prejedanje nosi rizik

Do dilatacije i torzije dolazi zbog više različitih faktora, ali može se zaključiti da do problema dolazi kada je prisutan poremećaj motiliteta (funkcionisanja, “kretanja”) želuca i to kod predisponiranih pasa, a to su većinom velike pasmine. Dolazi do akumulacije plinova u želucu koji su po svom sastavu vrlo slični atmosferskom vazduhu pa se pretpostavlja da gutanje vazduha tokom jela takođe igra ulogu u nastanku dilatacije želuca.

Pročitajte još: Praznici opasni za pseće stomačiće

Do nakupljanja gasova dolazi vrlo naglo, tako da vlasnici odmah primete da se pas naduo. Oboleli pas odjednom postane izuzetno nemiran, ne može se smestiti. Prisutan je i jak bol u trbuhu pa neretko cvile. Bol uzrokuje strahovito rastezanje zida želuca. Pas pokušava da povraća, međutim uspeva da izbaciti samo malo sluzi, jer je želudac okrenut pa su ulaz i izlaz iz želuca zatvoreni, a u njemu se nakupljaju gasovi zbog kojih želudac zauzme praktično celu trbušnu šupljinu. Svi ovi simptomi razviju se u roku od dvadeset minuta.
Ako primietite bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte ni sekund, već odmah idite kod veterinara jer je svaki minut bitan. Kako biste smanjili rizik od torzije pazite na svog psa i izbegavajte šetnje odmah nakon jela.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *