2656_web

Ako imate dete ovo je još jedan razlog da nabavite psa

Ako ste dosad imali izgovor za nabavljanje psa, od sada ga nećete moći koristiti. Naime, psi štite decu od ekcema i olakšavaju im simptome astme, tvrdi jedna od poslednjih naučnih studija.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Pas u domu pokazao se pozitivnim čak i kod dece koja su alergična.  Naučnici su želeli da utvrde ima li prisutnost psa u kući ikakav uticaj na navedena stanja. Promatrali su učestalost ekcema kod dece čija je majka bila izložena psima barem jedan sat tokom trudnoće. Zaključili su da izlaganje psima i pre samog rođenja značajno smanjuje mogućnost nastanka ekcema.
U drugoj studiji posmatrali su dva efekta koja psi imaju na obolele od astme. Prvi efekat odnosio se na proteine koji utiču na alergije, a drugi efekat su bakterije na psećem krznu. Otkrili su kako nealergenske bakterije imaju zaštitno dejstvo na simptome astme kod dece, ali da protein te iste simptome pogoršava.

Mešoviti rezultat ipak pokazuje da se izloženost psima ne preporučuje onima s astmom i alergijom, ali zahvaljujući ovoj studiji verovatno će se napraviti nova terapija koja olakšava simptome pomoću bakterija sa psa.

I zato – pod hitno u svoj dom dovedite kucu 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *