popularne rase

Rase koje se kupuju zbog trenda, a potom ih vlasnici masovno napuštaju

Pomama za francuskim buldozima i mopsevima povećala je broj napuštenih pasa na ulici jer vlasnici često nemaju novca da plaćaju veterinara.

 

 

Izvor: B92.net/ljubimac
Centar za napuštene životinje u Velikoj Britaniji Battersea Dogs Home navodi da su ljudi prosto „poludeli“ za francuskim buldozima i mopsevima koji imaju urođene probleme sa sinusima, odnosno disanjem i zahtevaju česte posete veterinaru.

Upravo zbog toga je sve više napuštenih pasa na ulicama Velike Britanije zbog toga što njihovi vlasnici nisu o ovome razmišljali prilikom kupovine i sada nemaju novca da plaćaju veterinara.

Ove dve vrste postale su posebno popularne zahvaljujući Dejvidu Bekamu i Madoni čiji su psi podjednako velike zvezde kao i oni. Veterinari stoga upozoravaju ljude da gledaju samo slatki izgled ljubimca već da imaju na umu da su ove rase rođene sa deformitetima koji se posebno odražavaju na njihovo disanje.

Takođe, u poslednjih nekoliko godina u Centru je sve više haskija i malamuta koje je popularizovala serija “Igra prestola“, a koji su prilično skupi psi za prosečan dom.

Stručnjaci upozoravaju da se ne vodite modom, a ako već želite da dobro razmislite o troškovima života sa određenom rasom. Takođe, imajte na umu da u azilima hiljade pasa svaki dan čeka da ih neko udomi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *