biljka

Praznična dekoracija: Oprezno s biljkama i ljubimcima

U cveću uživamo i gajimo ga kako bi oplemenili životni prostor, međutim, često nismo ni svesni koliko neke ukrasne ili baštenske biljke mogu biti toksične za naše ljubimce. Prema podacima, čak četvrtina svih trovanja ljubimaca uzrokovana je nekom kućnom ili dvorišnom biljkom za koju nikada ne bismo posumnjali da je otrovna.

 

 

Izvor: magazin Pas

Naročito bi trebalo biti oprezan u ovom prazničnom periodu, jer želimo da nam dom bude šaren i prepun ukrasa, ali bi o biljkama koje unosimo u dom trebalo ozbiljno porazmisliti.

Mnoge od omiljenih biljaka u sastavu lišća, stabljike, cveta ili ploda sadrže toksine koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a neke čak i sigurnu smrt.

Štenci su najviše ugroženi, jer kad počnu da im rastu zubići, želeće da grizu sve pred sobom, a u tom periodu su i veoma radoznali.

Tegobe koje psi i mačke mogu osetiti kreću se od blažih – povraćanja ili dijareje, do teških oboljenja unutrašnjih organa i u krajnjem −smrti. Zato stručnjaci savetuju da se pre kupovine biljaka za vaš dom dobro raspitate o njihovoj toksičnosti, jer znamo da psi i mace vole da gricnu poneki list, iz čiste radoznalosti ili da vam „napakoste“ ako ste ih predugo ostavili same.

Najveći broj ovakvih slučajnih trovanja dogodi se upravo u satima kad su ljubimci sami kod kuće. Zato smo za vas napravili listu biljaka koje bi trebalo izbegavati ako imate ljubimce:

Božićna zvezda ili Božićno drvo – atraktivni crveni listovi sadrže biljni sok koji može izazvati iritaciju sluzokože usta i jednjaka, a kad se proguta može izazivati stomačne probleme koji se uglavnom manifestuju povraćanjem. Na sreću, ova biljka ima slab toksični efekat, a ljubimci uglavnom neće pojesti veću količinu lišća koja može izazvati simptome trovanja.

Imela−u svom sastavu ima otrovni alkaloid viskotoksin, pa čak i mala bobica ove biljke može izazvati ozbiljne posledice.

Ricinus ili crveni čičak – toksična je cela biljka, i list, i plod i seme. Iako se ulje koristi u kozmetologiji i medicini, biljka od koje se pravi veoma je otrovna, iako je izgledom primamljiva za uzgajanje u dvorištima. Nalazi se u Ginisovoj knjizi kao najotrovnija biljka na svetu (2007. godina). Otrovna je i za pse i za mačke.

Ljiljan – prelep i mnogima omiljen cvet. Dok ljudi uživaju u njegovom izgledu i miomirisu, veoma je toksičanza mačke. Stopa smrtnosti od ove biljke je stoprocentna ako se ne leči u periodu do 18 sati nakon izlaganja toksinima. Za mace, toksična je cela biljka, od stabljike do cveta i semena.

Kroton−svi delovi biljke su veoma toksični.

Kaladijum, poznatiji kao „slonovo uvo“ – predivni šareni listovi doprineli su njegovoj popularnosti kao sobne biljke, ali zapravo je veoma toksičan za mačke i pse. Ova biljka druga je na listi uzročnika trovanja životinja i četvrti uzročnik trovanja kod ljudi. Otrovni su svi delovi biljke.

Difenbahija – jedna od omiljenih sobnih biljaka u Srbiji. Toksična je za pse i mačke, i, iako njen otrov nije jak da ubije životinju ili čoveka, može dovesti do ozbiljnog oticanja i zatvaranja disajnih puteva usled čega može doći do gušenja životinje.

Ciklama – još jedan prelepi cvet, ali gomolji (podzemni izdanci − krtole) ove biljke sadrže alkaloide koji izazivaju želudačne grčeve, mučninu i dijareju.

Fikus bendžamin – još jedna od omiljenijih sobnih biljaka u našoj zemlji, ali mnogi ne znaju da listovi ovog fikusa luče mlečnu tečnost koja je toksična.

Brojanica ili bogorodičine suze – ova biljka poznata je po tome što monasi od nje izrađuju brojanice. Ipak, toksična je za mačke i pse. Čak jedno zrno ove biljke može biti smrtonosno.

Begonija – predivan cvet koji krasi balkone i bašte, ali izrazito toksičan za ljubimce. Simptomi trovanja su otežano gutanje, pojačana sluz iz nosa i povraćanje.

Aloja – biljka iz porodice kaktusa, poznata po svojoj izrazitoj lekovitosti – za ljude. Ipak, ukoliko njene listove pojedu vaš pas ili mačka, mogu se otrovati.

Filodendron− kao i difenbahija, u svom sastavu ima kalcijum oksalat i cela biljka je izrazito otrovna za životinje.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *