sugarac

Ušni šugarac: Češanje nije bezazleno

Ako se vaši ljubimci češu iza uha, možda imaju parazite kojih se morate rešiti što pre.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci
Paraziti koji se nastanjuju u spoljnom slušnom kanalu pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca, zovu se šugarci i uzrokuju bolest koju nazivamo ušna šuga. Ovo je izrazito zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi direktnim, ali i indirektnim kontaktom među životinjama.

Ako imate zaraženog jednog ljubimca, vrlo verovatno će bolest dobiti i drugi. Mlade životinje posebno su osetljive na ovu zarazu jer nisu razvile imuni sistem pa budite posebno oprezni. Bitno je napomenuti da se osim životinja, iako izrazito retko, mogu zaraziti i ljudi.

Šugarci su bele boje i parazitiraju na početku ušnog kanala, ali se mogu proširiti i na ostale delove tela. Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan. Hrane se ušnim lojem i ostacima kožnog tkiva, ali ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar kanala izazivaju iritaciju i upalu, što se manifestuje stalnim češkanjem, što dovodi do povreda okoline uha. Kod dugotrajne invazije, može doći do probijanja bubne opne, te do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema.
Ako u uhu ljubimca primetite tamne naslage, vrlo verovatno se već radi o uznapredovaloj infekciji pa što pre kontaktirajte veterinara. Lečenje ovog oboljenja se obavlja u skladu s postavljenom dijagnozom i neretko je dugotrajno. Zato budite strpljivi!

Pojačajte ishranu belančevinama i redovno tretirajte ranice dozvoljenim sredstvima (ako ih imaju). Ušna šuga nije bezazlena bolest i neophodno ju je lečiti, stoga nemojte zanemariti simptome poput češanja ušnog područja, neprirodne pokrete glave i dezorijentisanost.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *