8405_web

Zima: Najosetljiviji štenci i seniori

Pravu zimu još uvek čekamo, da se sve zabeli i da temperature padnu ispod nule. Iako većina pasa uživa da se igra i jurca u snegu, vlasnici bi trebalo da budu oprezni, naročito ako imaju mlade ili pak vremešne pse.

 

Izvor: magazin Pas

Osim radosti, pahulje mogu doneti i neke opasnosti. Naoružajte se znanjem i savetima i – uživajte:

Štenci i stariji psi su najosetljiviji

 • Psima je takođe hladno. To ne znači da ne smete da ih vodite u šetnju i da se igrate u snegu. Najosetljiviji su štenci i stariji psi. Ako primetite da se tresu odmah ih smestite na toplo, a pse s kratkom dlakom i one s kraćim nogama čije je telo bliže zemlji obavezno obucite.
 • Izbegavajte kupanje ljubimaca kad se vratite u kuću. Ne preporučuje se kupanje kućnih ljubimaca jer postoji velika mogućnost da se prehlade.
 • Ako primetite da vaš ljubimac počinje da šepa dok se kreće kroz sneg, ne brinite. Uzrok su najverovatnije kuglice od snega i leda koje se zalepe na dlake ispod šapa ili između prstiju. Kod nekih pasa kuglice snega izazivaju osećaj kao da su stali na trn. Redovno im uklanjate sneg sa šapa jer ljubimci koji izbegavaju da hodaju normalno mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kičmu.

Zaštitite šape

 • Redovno šišajte dlake oko psećih nogu i šapa. Posao manikira prepustite stručnjacima koji će osim dlaka, ako je potrebno, podrezati i nokte. Osim što ćete smanjiti mogućnost da se sneg lepi, sprečićete i infekcije.
 • Vlaga i prašina dobri su “saveznici” kada treba da napadnu vašeg ljubimca, a upravo se na dlakama ispod šapa najlakše sakriti. Za osetljive šape opasna je i so kojom se posipaju ulice.
 • Uz šišanje dlaka, šape ćete najlakše zaštiti detaljnim pranjem nakon svake šetnje, ali pritom ne zaboravite da ih skroz osušite!

Trovanje antifrizom i solju

 • So, osim šapama, može ozbiljno naškoditi i probavnom sistemu, naročito sluzokoži, jer psi umeju da ližu šapice da bi je uklonili.
 • Bljuzga pomešana sa solju i antifrizom uobičajena je pojava na svim putevima. Vrlo lako takav miks završi na psećim šapicama. Ako ih pas poliže tada dolazi do ozbiljnih trovanja, a najčešći simptomi su teturanje, povraćanje i teška depresija. Još jedan razlog za obavezno pranje šapa nakon šetnje.

Voda

 • Česta zabluda vlasnika je da pas i mačka zimi ne treba da piju vode koliko i leti jer ionako jedu sneg. To nije istina, naprotiv. Zimske dehidracije su jako česte pa pas i mačka stalno moraju da imaju svežu vodu u svom radijusu.

Pas jede sneg

 • Pas ne bi trebalo da jede sneg, ali koliko god da se vi trudite on će ga jesti. I gotovo uvek nakon tog snežnog obroka pas će dobiti proliv.
 • Ako uz dijareju primetite i da se vaš ljubimac nakon šetnje ponaša čudno, kao da je pripit, odmah pođite veterinaru. Dijareja se može zaustaviti aktivnim ugljem.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *