zima

Saveti: Lako pregurajte zimu s ljubimcima 

Kako se i mi pripremamo za hladno vreme (stavljamo toplu garderobu nadohvat ruke, razmišljamo o najboljem načinu grejanja, kupujemo tople papuče i patofne, mekane bade mantile…) – valjalo bi se pobrinuti da i naši ljubimci budu spremni za hladne zimske dane.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Odvojite malo vremena i pročitajte korisne savete kako bi krzneni prijatelji bili sigurni i srećni tokom cele zime:

1. Ako je napolju prehladno za vas, vrlo verovatno je prehladno i za njih. Ljubimci se takođe mogu smrznuti i zaraditi prehladu iako ih štiti krzno. Tokom ledenih dana ih držite na toplom što je više moguće i promenite rutinu – nekoliko kraćih šetnji tokom dana bolja je opcija.
2. Osigurajte vlažan vazduh u prostoriji gde boravi vaš pas ili mačka. Nabavite osveživač vazduha ili vlažan peškir držite na radijatoru (s vremena na vreme malko otvorite prozor) i budite sigurni da ljubimac uzima dosta vode.

Pročitajte još: Manjim i psima s kratkom dlakom potrebna je garderoba

3. Držite ih na suvom i toplom. Zima nije godišnje doba kada im krzna trebaju biti mokra. Takođe im posle svakog izlaska obavezno osušite šapice.
4. Što manje kupanja, to bolje. Često kupanje uklanja esencijalne masnoće s kože našeg ljubimca. Koža postaje suva i može doći do iritacije. Za posebne šampone tokom zimskih dana posavetujte se s veterinarom.
5. Nemojte im skraćivati dlaku (šišanje). Duže krzno će bolje zadržavati toplotu. Ako je vaš krzneni ljubimac preterano “dlakav” – priuštite mu samo jednostavno šišanje.

Pročitajte još: Zaštitite šape svom mezimcu

6. Dobro ih obucite. Mnogi misle kako pse nije potrebno oblačiti tokom zime. Ali, ako je vama hladno, i njima je, zar ne? Priuštite im toplu odeću i zaštitu za šapice. Kod kuće im dajte toplo i udobno ćebence na kojem će odmarati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *