7871_web

Veza između čoveka i psa bi mogla da leči teške poremećaje

Veza između psa i čoveka mogla bi da posluži kao terapija u lečenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici u studiji objavljenoj u Horajzonu, naučnom časopisu Evropske unije.

 

Izvor: Beta 
Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao “hormon ljubavi” koji luče i psi i ljudi, i poznat je za jačanje “društvenih” veza među ljudima i životinjama.

  • Oksitocin je izuteno jak posrednik u vezi između psa i čoveka. Ljudi koji imaju fizički kontakt sa svojim psom, imaju povećani stepen oksitocina koji se zadržava tokom cele komunikacije između životinje i čoveka – naveo je švedski profesor Per Jensen, i dodao da je taj hormon važan u borbi protiv stresa.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kojeg su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, i dali im da rešavanju neke zadatke. Psi sa oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su njuške isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima s psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *