2243_web

Nauka: Da li mačke imaju svest o sebi?

Ljubiteljima mačaka nećemo reći ništa novo, ali sad imaju i naučni dokaz koji mogu da potegnu u raspravi. Naučnici su potvrdili – mačke su inteligentne (makar) kao i psi, i da – mačke imaju svest o sebi.

 

 

Izvor: magazin Mačka

Japanski istraživači utvrdili su da mačke, uz svega nekoliko vrsta uključujući i pse i ljude, imaju epizodno pamćenje. Reč je o sposobnosti da se zapamte autobiografski detalji i kontekst događaja poput toga gde i kad se nešto dogodilo.

Ranije je bilo teško utvrditi prisustvo epizodnog sećanja kod životinja iz jednostavnog razloga što nismo u stanju da ih pitamo da li se nečega sećaju.

Japanski naučnici su ipak pokušali da dođu do dokaza o epizodnoj memoriji kod mačaka i u tu svrhu su organizovali studiju sa 48 mačaka. Trebalo je da utvrde da li su one u stanju da zapamte iz koje činije su jele hranu, a koja je još puna posle petnaest minuta.

Odgovor je bio potvrdan. Po tvrdnjama autora istraživanja mačke ne samo da su pamtile šta su videle ranije – činije i hranu – već su se setile i korisnih informacija o tome u kojim posudama je ostalo hrane.

Ovaj eksperiment je značajan jer se epizodna memorija povezuje s introspektivnom funkcijom uma i mogao bi da ukaže da mačke poseduju svest o sebi.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *