11555_web

Božić mnogim psima donese patnju

Možda niste znali ali na Zapadu je Božić vreme kada ljudi najčešće za poklon članu porodice, prijatelju ili partneru izaberu psa. Kod nas se to dešava ređe jer nemamo praksu darivanja tokom Božića, ali Nova godina i rođendani svakako su poznati po ovoj praksi.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Iako se ovakva odluka mnogima može učiniti lepom, mnogi koji tokom božićnih praznika kupe psa u glavi uopšte nemaju to da pas nije igračka i da je odgovornost za narednih deset do 15 godina. Zaboravljamo da se taj neko mora baviti psom, odgojiti ga, brinuti se o njegovom zdravlju i hrani. Uz takav dar, darujete i svu odgovornost koju zahteva jedan pas, a mnogi nisu kadri da je se prihvate. Nažalost, kada shvate da je “poklon” i velika obaveza koja zahteva vreme i posvećenost, mnogi psi ubrzo završe na ulici.

I zato dobro razmislite da li je pas idealan dar, a ako smatrate da jeste, dobar savet je da najpre popričate s osobom kojoj želite darovati jedno živo biće. Psi su za čitav život, a ne samo za Božić. Najviše pasa udomi se na Zapadu tokom praznika, ali najveći broj njih se u naredna dvo do tri meseca i napusti.

Pas je odgovornost – potrebno mu je vaše vreme, hrana, igračke, mesto za spavanje, veterinar i još puno toga. Kad su mali preslatki su i svima se jako sviđaju, ali vremenom mnogi shvate da nisu u stanju (ili mogućnosti) da psa prihvate kao člana porodice koji zahteva vreme, koji zna da se razboli, koji stari, kojem treba vaspitanje, igra…

I zato razmislite dobro pre odluke da nekome poklonite psa ili ga razneženi i samo nabavite tokom praznika. Imajte na umu da su azili (i ulice) prepuni pasa neodgovornih vlasnika koji su ih napustili. Nemojte biti jedan od njih!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *