2736_web

Nežni div: Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je prekrasan div kojeg svi obožavaju. Sve ih češće možemo videti i u našoj zemlji. Pripada skupini velikih pasa čija je očekivana težina od 40 do 55 kilograma, a svoje poreklo vuče iz Švajcarske gde se počeo uzgajati kao čuvar stada i terač stoke.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Ovaj pas obožava biti u pokretu, jako je brz i okretan. Pružite mu što više mogućnosti za igranje i trčanje, ali nikad ga ne forsirajte u tome.

Preporučuje se porodicama ili samcima koji trebaju vernog prijatelja s kojim će zajedno ići na izlete ili u svakodnevne duge šetnje. Obožava decu i uvek je spreman za igru, ali budući da je reč o snažnom i masivnom psu, u igri s malom decom potreban je nadzor odrasle osobe.

Dobro se slaže i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke. Bernski planinski pas je stabilan i inteligentan pas kojeg je lako trenirati. Uzimajući u obzir njihovu snagu, štene je potrebno što pre naučiti osnovama poslušnosti i lepog ponašanja.

10368_web

Osim redovnog vežbanja, pažnju bi trebalo posebno obratiti na ishranu psa jer je pasmina sklona debljanju i oboljevanju. Neke od najčešćih bolesti su različite vrste karcinoma, displazija laktova i kukova, problemi sa štitastom žlezdom i imunitetom, alergije, prevrtanje želuca. Međutim, ako se podrobno raspitate i psa nabavite od odgovornog odgajivača, šansa da će vaš pas dobiti neko od ovih oboljenja su zaista minimalne.

U proseku žive između osam i deset godina. Ovo je zaista prekrasan i stabilan pas, idealan je kućni ljubimac i najbolji prijatelj.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *