Lorens

Jordan: Mačak zaposlen kao “šef za miševe”

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost – glavnog lovca na miševe ili “šefa miševa”, u skladu s tradicijom ministarstva spoljnih poslova koje angažuje ove životinje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

 

 

Izvor: Agencija Hina, Foto: Tviter

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament pre nekoliko godina zatražio dodatan angažman mačaka.

Mačak “Lorens od Abdouna” je deo imena dobio po četvrti Amana u kojem se nalazi zgrada ambasade. Crno-beli mačak ima i Tviter nalog sa više od 2.500 pratilaca.

Nadređeni mu je mačak Palmerston koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva koji u ulozi “šefa” pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu.

  • Uz lov na miševe Lorensova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, te da u posetu privuče što više britanskih turista. Naime, s dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu – rekla je zamenica ambasadora Lora Doban.

Lorens3

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu.Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog “lovca na miševe” i stavljene na državni platni spisak.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *