pas

Zašto pas trese nogama nakon obavljanja nužde?

Kada izvodite svog psa da obavi nuždu, morali ste primetiti kako zadnjim nogama podiže travu i blato. Je li to čudno ponašanje samo nama nejasno ili postoji neka svrha? Razlog bi vas mogao iznenaditi.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci
Sigurno ste pomislili da tako zakopavaju svoj izmet slično mačkama ili pak brišu šape, no razlog je zapravo potpuno drugačiji. Naši psi su ipak mnogo kompleksniji nego što mi smatramo.

Psi imaju žlezde koje se nalaze u njihovim šapama i koje oslobađaju jedinstvene feromone. Sličnu stvar rade kada ih uhvatite da mokre po određenom predmetu. Na ovaj način psi pokazuju da su na novoj teritoriji ili pak utvrđuju svoj status u susedstvu. Dakle, to čine zbog dominacije te tako pokazuju svoje prisustvo drugim psima. Drugi razlog je taj što bacanjem trave šire svoj miris na veće područje. To podjednako čine i muške i ženske seksualno aktivne jedinke.
Ovo je potpuno normalno ponašanje za pse pa ako primetite nedostatak takvog ponašanja, posavetujte se s veterinarom. Moguće je da vaš pas pati od artritisa ili ima povređenu šapicu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *