3130_web

Mogu li psi zaista da budu ljubomorni?

I dalje se veruje da životinje mogu da pokažu samo osnovne emocije – radost, iznenađenje, strah, tugu, ljutnju i gađenje – i da je za sekundarne emocije, kao što su osećaj krivice i ljubomore, potreban veći stepen saznanja. To je potvrdila i nauka, ali psi zaista pokazuju ljubomorna ponašanja. Gde je onda istina?

 

Izvor: Index.hr/ljubimci, Video: The Dodo
Vlasnici su se uvek protivili rečima naučnika jer su imali jasne primere koji su govorili da njihovi ljubimci imaju i neke druge emocije. I bili su u pravu.

Na jednom kalifornijskom univerzitetu izveden je eksperiment u okviru kojeg se ispitivala ljubomora kod pasa. Više od 80 odsto životinja pokazalo je znakove ljubomore u trenucima kada su njihovi vlasnici mazili robote, a neki od njih su čak režali na malene mašine i time jasno dokazali da je ljubomora i te kako prisutna kod pasa.

Sigurni smo da je vaš ljubimac barem jednom bio ljubomoran, poput psa na ovom video-snimku. Iako obožava sve životinje s imanja svoje vlasnice, ipak ispoljava ljubomoru kad god ona na njih obrati malo više pažnje. Pogledajte kako to izgleda:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *