4091_web

I mačke mogu biti gojazne – da li je vaša jedna od njih?

Gojazna mačka može imati mnogo zdravstvenih problema. Kako i kod ljudi višak kilograma utiče na zdravlje tako je i kod životinja, a prekomerna težina može skratiti život vašeg ljubimca.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Problemi nastanu kada se telu životinje počnu da se skupljaju masnoće zbog čega težina može biti mnogo veća od preporučene. Najlakši način za praćenje je merenje.  Ako imate mačku koja baš nije ljubitelj mirovanja, izmerite sebe s njom u naručju i tako joj pratite težinu. Naravno, prvo izmerite sebe, pa tek onda na vagu stanite zajedno.

Da li je mačka gojazna ili ne možete osetiti i ako prstima pređete preko rebara, kičme i ramena. Ako ne možete da napipate te delove, šansa da je mačka gojazna je velika. Još jedan način da primetite gojaznost je da pogledate mačku odozgo da vidite je li struk definisan i da li su se nakupile masne naslage.

Gojaznost kod mačaka može imati različite uzroke, a neki su starost, pol, sterilizacija/kastracija i način hranjenja. Mačke su životinje koje bi mogle da jedu ceo dan, iako ne osećaju glad, a isto tako mnogo vole da spavaju. Prekomerna težina mačke može biti uzrokovana i nekim bolestima pa se svakako posavetujte s veterinarom ako sumnjate da je premašila idealnu težinu.

Teško je reći koja bi bila idealna težina mačke, jer ona zavisi od rase, ali obično se kreću u rasponu od dva do 11 kilograma. Na primer, “obična” mačka je prosečno teška od 3,5 do 4,5 kilograma, dok sibirska mačka može imati i do devet kilograma.

Mačka koja ima fizički neaktivan život ima i nisku potrebu za energijom, stoga joj je potrebno i manje hrane, a aktivnoj je potrebno više. Svaki proizvođač hrane na pakovanju proizvoda ima naznačenu prosečnu količinu hrane koja je potrebna vašoj mački. Tu količinu rasporedite na 4 do 5 obroka dnevno i verujemo da ne bi trebalo biti problema s viškom kilograma.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *