Prvo leglo merle mopsa u istoriji srpske kinologije

Početkom septembra odgajivačnica Ultimate Selection dobila je prvo leglo ove retke varijacije rase mops koja se odlikuje neobičnim bojama i upadljivim šarama

 

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Odgajivačnica Ultimate Selection

Odgajivačnica Ultimate Selection prva je na Balkanu uvezla merle mopsa, psa specifične boje i upadljivih šara na krznu. Sada se mogu pohvaliti prvim leglom, a za desetak dana stiže još jedno. I ne mogu biti ponosniji na ove veoma retke malene psiće, još uvek nepoznate u mnogim delovima sveta.

Prva saznanja o ovoj specifičnoj vrsti rase mops vlasnici odgajivačnice Ivan i Jelena Stevanović pronašli su putem interneta.

– Supruga je nazaslužnija što u našoj odgajivačnici danas imamo ove retke pse, jer je mesecima istraživala i informisala se o rasi. Nije nas zanimao standardni mops, već neobičan, redak i skup. Na njen nagovor počeo sam da razmišljam o merle mopsu i isprva mi je, moram priznati, ideja da uzgajam pse manjeg rasta bila čudna. Od kada sam počeo da se bavim ovim poslom uzgajao sam velike i snažne pse, najpre kane korsa, a već godinama pse rase dogo kanario. Međutim, prepoznao sam da retki merle mopsovi mogu napraviti veliki uspeh, „naoružao“ sam se svim potrebnim informacijama i nabavio prvog mužjaka, Monaka – kaže Ivan Stevanović.

Monako

Kako kaže naš sagovornik, kontaktirao je s vrhunskim odgajivačima iz Evrope i sveta, od njih prikupio dragocena saznanja o karakteristikama, zdravlju i genetici boja, i tako potkovan znanjem Monaka je iz inostranstva doveo u svoj dom.

– Već na prvi pogled jasno je da je Monako pravi raritet. Ima veoma interesantnu boju krzna i šare, čoko gen i predispoziciju da bude prenosilac i plavog gena. Genetika boja veoma je interesantna i primamljiva oblast, jer boju štenaca određuju geni, i njihovom kombinacijom dobijamo varijacije u boji krzna. U naš dom Monako je stigao sa četiri meseca. Od prvog trenutka pokazivao je snažan karakter – veoma je temperamentan za tako malog psa, izrazito pametan i samouveren. U odnosu na „običnog“ mopsa znatno je energičniji i temperamentniji – objašnjava Stevanović.

2

Genetika

Ukoliko poželite da se putem interneta informišete o ovoj rasi, verovatno ćete najpre naići na mnoštvo informacija kako se merle mopsovi često rađaju s deformitetima i teškim naslednim oboljenjima, ali naš sagovornik ističe da se odgovornim odgojem i parenjem samo potpuno zdravih jedinki ovakvi slučajevi nikada neće desiti.

– Predrasude o merle mopsovima veoma su snažne, ali ja tvrdim da su potpuno pogrešne. Razlog za ovakvo mišljenje je u tome što je merle gen veoma jak. Ovu boju krzna drugačije nazivaju i harlekin. Zbog svoje jačine merle gen isključuje parenje dve jedinke merl mopsova, već se isključivo pare standardan i merle mops da bi se ova varijacija rase održala zdravom. U slučaju parenja dve merle jedinke može doći do velikih defekata tako da je parenje dva merle-a strogo zabranjeno– ističe Stevanović.

Kako kaže, mopsovi u njegovoj odgajivačnici osim merle gena nose i plavi, čoko, krem i sable, što daljom selekcijom daje mogućnost unapređenja varijacije boja i same genetike ovih pasa.

– Tako naši psi imaju genetske predispozicije da osim merle, daju i štence plave, čoko i krem boje – kaže Stevanović.

Zdravlje

Kako se u odgajivačnici Ultimate Selection ovakvi slučajevi nikada ne bi dogodili, Stevanovići redovno i kontinuirano sprovode sve genetske i zdravstvene testove isključivo u laboratorijama u inostranstvu.

– Analize podrazumevaju kako testove za boju krzna, tako i za genetske bolesti. Naš cilj je da uzgojimo tipičnog zdravog mopsa, tipične anatomije, ali s netipičnom bojom. Još jedna zanimljivost merle mopsova je što se rađaju s jednim ili oba plava oka. Prioritet su nam pažljiva selekcija, redovni testovi i izvrsna legla. U Engleskoj ima mnogo odgajivačnica merle mopsova, ali ova rasa još uvek je u eksperimentalnom domenu. Zato smo ponosni što u našoj zemlji imamo mogućnost da razvijamo ovu rasu – naglašava naš sagovornik.

Merlend program

Vlasnici odgajivačnice Ultimate Selection rešeni su da se uzgojem bave posvećeno, ozbiljno i na vrhunskom svetskom nivou. Tome u prilog najbolje govori podatak da uz leglo koje su dobili početkom meseca, očekuju još jedno za desetak dana.

– Ispisali smo istoriju kad je reč o merle mopsovima u regionu kad smo 5. septembra dobili prvo leglo merle mopsa u našoj zemlji, ponosnog oca Monaka i majke standardne ženke mopsa bez boje. Imamo četiri mužjaka i dve devojčice, od kojih su četiri štenca merle, a dva crna. Za desetak dana očekujemo još jedno leglo majke šampionke crne boje, najjače standardne krvne linije i našeg Monaka. Planiramo da uskoro u našu odgajivačnicu dovedemo još ženki kako bi unapredili program i iskoristili priliku da s našim novim mužjakom po imenu T-pugs Koba dobijemo štence jakih i zdravih gena, i još interesantnijih boja. Ovaj predivni mužjak je veoma kvalitetan standardni mops crne boje koji nosi cetiri gena – plavi, čoko,krem i sable, i uvezli smo ga iz renomirane engleske odgajivačnice.

Planovi

Stevanovići planiraju da uskoro uvezu i „panda“ mopsa, još jednu retku i neobičnu varijaciju standardnog mopsa, dok im naredne nedelje stiže prvi merle francuski buldog na Balkanu. Takođe, u toku su pregovori i s odgajivačima merle engleskog buldoga koji će, nadaju se u odgajivačnici Ultimate selection, uskoro stići u Srbiju.

Boje i genetika

Kako bi bliže objasnio genetiku boja, Ivan Stevanović dao nam je jedan zanimljiv primer parenja jedinki iste ili drugačije boje, ali s istim genima.

– Mužjak crne boje sa čoko genom + ženka crne boje sa čoko genom = 70 odsto crnih štenaca i 30 odsto čokoladnih

– Mužjak crne boje sa čoko genom + ženka krem boje sa čoko genom = 50 odsto crnih i 50 odsto čoko štenaca

Temperament

Merle mops je hiperaktivan i nije probirljiv kad je reč o hrani. Prijateljski je nastrojen, druželjubiv i odlično se slaže s decom. Iako vladaju predrasude da ovi psi ne mogu da se pohvale visokim koeficijentom inteligencije, u odgajivačnici Ultimate selection napominju da su ovo izuzetno pametni psi.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *