8905_web

I psima je potreban sistematski pregled

Prema rečima veterinara, psa bi na sistematski pregled trebalo voditi barem svake dve godine, a starije pse jednom godišnje. Isto kao što brinemo o svom zdravlju, i zdravlje mezimaca trebalo bi da nam bude prioritet.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Naš ljubimac može biti veseo, zaigran i bezbrižno trčkarati po livadama, ali mi ne možemo biti 100  odsto sigurni da je potpuno zdrav. Često se događa da dođemo kod veterinara kada je bolest već odmakla.

Kako biste sprečili neugodna iznenađenja, brinite o svom psu na vreme. Psi koji su stariji od pet ili šest godina trebalio bi da redovno idu kod veterinara, jer se s godinama menja puno stvari u psećem organizmu. Metabolizam menja svoju brzinu, lokomotorni sistem počinje da propada, srce može početi da slabije radi, sluh i vid slabe… Sve su to  normalne fiziološke promene koje se ne mogu sprečiti, ali o kojima bi trebalo povesti računa.
Ako postoji neki patološki proces ili disfunkcija nekog sistema u organizmu, dobar sistematski pregled će to pokazati. Sistematski pregled sastoji se od analize krvi i biohemije i kompletnog pregleda vitalnih funkcija, očiju, uši, kože i dlake psa. Ako je potrebno, veterinar će vam savetovati dodatne pretrage kao što je RTG, analiza urina, EKG.

Postoje psi koji imaju veću toleranciju na bol pa nam često ne pokazuju nikakve znakove da im je loše, a ono što je dosta važno, pas uvek želi da udovolji svom vlasniku pa će se, i kada mu je najteže, potruditi da vas veseo dočeka i ode s vama u šetnju.

Redovnim godišnjim pregledima kod veterinara na vreme se mogu otkriti moguća oboljenja i tako ćete svom ljubimcu pružiti zdraviji i kvalitetniji život.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *