kineske rase

Predstavljamo vam osam najpoznatijih pasmina iz Kine

Ako slučajno niste znali koje su to najpoznatije rase s Dalekog istoka – za vas smo sastavili ovu listu

 

 

 

Izvor: magazin Pas

Užasna praksa ovekovečena u nazivu filma “U Kini jedu pse” verovatno će još dugo biti glavna asocijacija kad god se u istoj rečenici pomenu psi i najmnogoljudnija zemlja sveta. Ipak, treba znati da običaj jedenja pasa, iako još prisutan, sve više izumire u Kini.

Isto tako, ova zemlja poznata je i po brojnim rasama pasa koje su ponekad imale i pravi carski tretman. Pridružujući se apelu da se zabrani i zaustavi ishrana psećim mesom, predstavljamo vam najzanimljivije i najpopularnije rase poreklom iz Kine.

Pekinezer

8465

Bez dileme najpoznatija kineska rasa pasa. Nazvani po prestonici Kine, ovi psi nerazdvojivo su povezani s istorijom ove zemlje i njenih vladara. Njihovo poreklo smešta se u 700. godinu nove ere. Ovi psi poznati su po tome da ne zahtevaju mnogo pažnje i da rado žive u stanu. Ipak, njihovo dugo krzno zahteva najmanje sat četkanja nedeljno. Zapadni svet se s pekinezerima sreo polovinom devetnaestog veka.

Čau Čau

8466

Ova rasa se smatra jednom od najstarijih na svetu i procenjuje se da je nastala pre više od 3.000 godina. Danas je, zahvaljujući svom neodoljivom izgledu zbog koga podseća na plišanog medu, omiljeni ljubimac, ali takođe važi i za snažnog lovačkog psa. Veruje se da vodi poreklo iz hladnih regiona Kine. Prepoznatljiv je i po neobičnom plavom jeziku.

Kineski ćubasti pas

8467

Veseo, inteligentan i umiljat kućni pas. Dovoljan je jedan pogled na njegovo bezdlako telo da bi se shvatilo da mu hladnoća nije omiljena. Nije agresivan, sitan je i veoma aktivan. O njegovom poreklu ne zna se mnogo, a ima onih koji čak smatraju da i ne potiče iz Kine, već iz Turske ili Etiopije.

Šar pej

8468

Omiljen među decom zbog viška kože koji mu u prevojima visi s tela i lica. Šar pej je odan pas, posvećen onima koje voli i ume da bude pravi prijatelj. Njegovo ime znači “tvrda dlaka boje peska”. Takođe spada u izuzetno stare rase. Zbog brojnih nabora na koži sklon je infekcijama i zato zahteva dosta pažnje. Jedno vreme bio je na ivici opstanka, ali je, pošto je iz Hong Konga donet u Ameriku, postao izuzetno popularan sedamdesetih godina.

Mops

8477

Prepoznatljiva po spljoštenoj faci i hrkanju, ova rasa je poslednjih godina veoma popularna. U drevnoj Kini mopsovi su živeli u luksuzu, jer su bili omiljeni ljubimci careva i pripadnika aristokratije. Američki kinološki klub opisuje ih kao šarmantne i nestašne. Ovaj pas sitne građe veoma je vezan za vlasnika i nepoverljiv prema strancima.

Kunming vučji pas

Kunming vucji pas

Ovaj pas spada u najmlađe rase u Kini. Nastao je pedesetih godina prošlog veka ukrštanjem nekoliko rasa ovčarskih pasa s vukovima. Odgajan je za vojničku službu u kineskoj provinciji Junan. Pojavom su slični vučjacima zbog čega se nekada kod nas nazivaju i kineski nemački ovčar. Najčešće se koriste kao psi čuvari.

Ši-cu

8470

Ovaj simpatični pas za koga se smatra da je rođak pekinezera nastao je najverovatnije u sedmom veku nove ere. Tada je, zbog svoje pojave slične lavu, smatran tibetanskim svetim psom. Bili su veoma cenjeni u kineskoj aristokratiji pa su vlasnici vekovima odbijali da ih prodaju bilo kome ko nije deo kineske elite. Tek tridesetih godina štenci ši-cua doneti su u Englesku i tada su stekli svetsku popularnost.

Tibetanski mastif

8472

Ovaj veliki momak težak je oko 70 kilograma, i bio je čest pratilac nomadskih plemena u Kini, Indiji, Mongoliji, Nepalu i Tibetu. Čuvao je njihove postojbine i stoku, po nekim podacima još od 1100. godine pre Nove ere. Marko Polo je zapisao da je ovaj pas “visok kao magarac s glasom moćnim poput lava”. Danas su veoma cenjeni, a jedan primerak je nedavno prodat u Kini za dva miliona dolara.

 

Nekoliko reči o Kini:

– Narodna republika Kina po broju stanovnika najveća je država sveta. Njeno stanovništvo broji više od 1,35 milijardi ljudi. Po površini zauzima četvrto mesto na planeti.

– Peking nije najveći kineski grad. Veći je Šangaj, u čijem širem području, kako se procenjuje, živi oko 34 miliona Kineza i naroda iz svih delova sveta.

– Više od 10 miliona stanovnika imaju Šendžen, Guangdžou i Tjencin. Čak dvadesetak velikih naselja broji između 3 i 10 miliona žitelja.

– Kina ima bogatu i burnu istoriju koja traje oko 5.000 godina. Ovim prostorom vladalo je više od 30 uticajnih dinastija.

– Oko 10. veka sa širenjem budizma koji se protivi ubijanju svih životinja, a posebno pasa, kinezi su počeli da napuštaju tradiciju ishrane mesom ovih životinja.

– Ranije je bilo teško videti pse u kineskim gradovima, ali od osamdesetih godina ove žitvotinje postaju popularni ljubimci i u najmnogoljudnijoj državi sveta.

– 90 odsto Kineza živi u ravnici na istoku zemlje

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *