5306_web

Svaki četvrti Nemac ima mačku

Možda niste znali, ali nacija s najviše kućnih ljubimaca po glavi stanovnika u Evropi su – Nemci. Na 80 miliona stanovnika dolazi čak 35 miliona kućnih ljubimaca među kojima su najbrojnije mačke.

 

Izvor: DW

Mačke su se “smestile” u gotovo svako četvrto nemačko domaćinstvo, za njima slede psi koji se nalaze u svakom petom, dok na listi najpopularnijih krznenih najboljih prijatelje slede sitni glodari – hrčci, a neretko i pacovi.

Više od 90 vlasnika svoje životinje smatra članom porodice.  Takođe, protekle godine, samo za osnovne potrebe svojih ljubimaca (za hranu), Nemci su izdvojili gotovo četiri milijarde evra! Svaka poseta veterinaru u proseku košta između 40 i 50 evra, dok odlazak kod frizera za pse staje najmanje 70 evra.

Mnogo je vlasnika koji mezimcima žele da priušte dostojanstvenu sahranu koja takođe papreno košta. Na primer, kremacija sitnih životinja do jednog kilograma težine staje 90 evra, dok kremacija većih pasa košta oko 270 evra.

U Nemačkoj postoje i zajednička groblja za vlasnike i kućne ljubimce koja im omogućavaju da budu jedni pored drugih i na onom svetu.

Opširnije pogledajte u prilogu DW:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *