7929

Terapija: Nežnim pokretima do ozdravljenja

Bowen tehnika se uspešno primenjuje na životinjama koje su povređene, bolesne, zlostavljane ili u fazi rehabilitacije

 

 

Tekst: Stanka Stojkov, master terapeut Bowen tehnike za magazin Pas

U Srbiji se ova savremena, neinvazivna metoda lečenja životinja tek razvija, i svakog dana se sve više ljudi upoznaje s prednostima i blagodetima Bowen terapije. Prvobitno se Bowen tehnika primenjivala samo na ljudima, ali se vremenom došlo i do dragocenog saznanja da je primenljiva i na životinjama kod kojih daje jednako dobre rezultate, ako ne i bolje.

Primenjuje se uspešno na veterinarskim klinikama u Australiji, Americi, Kanadi, Austriji, Velikoj Britaniji… i u Srbiji.

Manuelna tehnika

Bowen terapija je veoma nežan pristup lečenju životinje u celini, a ne samo određenog, obolelog dela tela. To je holistička, neinvazivna i manuelna tehnika. Nežni Bowen pokreti se izvode preko mišića, tetiva ili nervnih puteva. Ovi nežni pokreti imaju umirujući efekat na nervni sistem životinje i pomažu joj da se telo balansira na svim nivoima, na fizičkom i emocionalno-mentalnom. Može se primeniti na životinjama koje su povređene, bolesne, zlostavljane ili u fazi rehabilitacije.

Stanka Stojkov i pacijent

Stanka Stojkov i pacijent

Prednosti

Tokom tretmana se u telu aktiviraju različiti mehanizmi koji dovode do oslobađanja tenzije, opuštanja mišića, povećanja fleksibilnosti, poboljšanja protoka krvi i limfe (brže se izbacuju otrovi iz tela i smanjuju otekline), ubrzanja procesa regeneracije, a mišićima se vraća tonus.

Bowen tretmanima se takođe deluje na negativno ponašanje i negativna emocionalna stanja. Pokazali su se efikasni i u smanjenju strahova, anksioznosti i agresivnosti kod životinja.

Kome je namenjen

Primenom Bowen terapije smanjuje se nivo bola i telo započinje proces ozdravljenja, pa je od izuzetne pomoći kod:

– povreda vrata ili leđa
– bilo kojih problema sa zglobovima
– problema sa hodom
– istegnuća, uganuća, povrede ligamenata
– nakon operacija radi bržeg oporavka
– digestivnih problema
– alergija
– životinja pod stresom
– smanjenja strahova i agresivnosti
– održavanja forme za izložbe i takmičenja

Tretman

Između serija pokreta prave se pauze od minimum dva minuta, a sam tretman traje izmedju 30 i 45 minuta. Kako se delovanje Bowen tretmana oseća narednih nekoliko dana, naredni tretman se radi nakon sedam dana (potrebno je da se završi kompletan ciklus delovanja).

Stanka Stojkov i pacijent

Stanka Stojkov i pacijent

Bowen tretmani nisu zamena za veterinarsku negu već se primenjuju zajedno s propisanim oblicima medicinskog lečenja ili samostalno kao preventiva. Ovim tretmanima se poboljšava zdravstveno stanje, smanjuju bolovi i vraća energetski balans. Prema dosadašnjem iskustvu, poboljšanje se postiže već nakon dva do tri tretmana. Povremeni, preventivni tretmani su od velike koristi radi održavanja tela u stanju optimalne ravnoteže, na čemu će vam vaš ljubimac biti veoma zahvalan.

Kako pas reaguje
Na prvom tretmanu pas može biti malo nervozan i nepoverljiv. Međutim, kad stekne poverenje i oseti blagodeti tretmana, ubrzo počinje da uživa u Bowen tretmanu i da se raduje Bowen terapeutu.

O Bowen metodu

Bowen tehnika je metoda koju je osmislio Tom Boven (Bowen) iz Australije, čovek posebnog senzibiliteta. Postala je popularna još za njegovog života, ali se omasovila tek nakon njegove smrti, šezdesetih godina prošlog veka. U Australiji su je vrlo brzo priznale zvanične medicinske institucije kao što su bolnice, rehabilitacioni centri i privatne specijalističke ordinacije. Ova metoda ne spada u klasičnu medicinu, već je u pitanju komplementarna tehnika koja može da se kombinuje i sa zapadnom i s alternativnom medicinom.

Info

064/333-20-54

Facebook/stanka.stojkov.1

Iskustvo korisnika

Imala sam zlatnog retrivera Daču koji nažalost više nije s nama, ali zahvaljujući Bowen tretmanima je doživeo duboku i lepu starost. Imao je 12 godina kad je Stanka uradila prvi tretman i mislim da joj je Dača bio prvi pas pacijent.

Javio se problem sa zglobom prednje šape i sve izraženije šepanje. Počeli smo s bezuspešnim i skupim terapijama kod veterinara počev od snimanja noge, injekcija i raznih tableta, što je za njega, kao i za većinu pasa, bilo veoma traumatično iskustvo. Na kraju je veterinar rekao da je sve posledica starosti i njegove težine, i da ne postoji trajno rešenje.

Stanka je u našem domu bila čest gost kao terapeut i predložila nam je da pokuša da reši Dačin problem Bowen tehnikom. Veoma brzo bolovi su se povukli i šapa je u potpunosti povratila svoju pokretljivost. Osim toga, primetili smo i energetske promene – povratila se njegova živahnost i Dača je opet postao razdragan pas.

Ponovo je mogao da četiri puta dnevno izlazi u šetnju, bolovi su se povukli, vratila se pokretljivost svih zglobova i ponovo je mogao da trčkara. Njegova radost kad Stanku ugleda na vratima je bila neopisiva, jednostavno je znao da mu stiže pomoć. Odmah bi se nameštao u početni položaj za tretman i često je nakon završetka pogledom i guranjem njuškice tražio još.

Dača je živeo 15 godina i do poslednjeg trenutka je bio veseo i zadovoljan pas, na svojim nogama.

Svim ljubiteljima pasa od srca preporučujem da ovom terapijom probaju da reše zdravstvene tegobe svojih ljubimaca na veoma prijatan i nimalo stresan način.

Danica Stojanović

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *