ishrana macke

Ishrana: Kuvajte svojoj mački

Ako želite da u ishranu svoje mačke ubacite i po neki domaći obrok pripremljen u kuhinji, evo nekoliko naših ukusnih predloga.

 

 

Izvor: magazin Mačka

Uz suvu ili važnu hranu koju dajete svojoj mački, možete joj pripremiti i po neki domaći obrok sa sastojcima koji unapređuju njeno zdravlje, a koji su uz to i veoma ukusni. Ovog puta predlažemo vam:

MAČJI DORUČAK

6608

Sastojci: jedna supena kašika nemasnog mleka u prahu, tri srednja jajeta, tri kašike švapskog sira, rendano ili sitno seckano povrće (šargarepa, smrznuti ili obareni grašak, tikvice, boranija)

Priprema: Najpre pomešajte mleko u prahu s malo vode. Dodajte potom jaja i dobro umutite. Smesu sipajte u manji tiganj (teflonski) i napravite omlet na mlakoj vatri. Kad okrenete omlet na drugu stranu, pospite po njemu povrće i sir (na polovinu omleta). Potom presavijte omlet. Kad se ohladi, isitnite na komadiće i poslužite svom mezimcu.

PILEĆI PAPRIKAŠ

Paprikaš

Sastojci: jedno celo pile, dve šolje braon pirinča, šest strukova celera, osam šargarepa (narendati), dva ili tri veća parčeta bundeve, dve do tri tikvice, manji cvet brokolija, šaka zelene boranije

Priprema: Operite pile i stavite ga u ekspres (ili običan) lonac, pa prelijte vodom. Isecite povrće na kocke i stavite u lonac. Dodajte pirinač. Kuvajte sve dok meso ne počne da se odvaja od kostiju i dok povrće ne omekša. Vodite računa o tome da nakon kuvanja uklonite svaku kosku iz pileta. Meso i povrće iz lonca izmiksujte u blenderu (da ne bude kaša već smesa sa sitnim komadićima). Porcije zamrznite i čuvajte u kesama za zamrzivač.

ZDRAVA VEČERA

6609

Sastojci: jedan veći komad pilećih grudi bez kostiju, dva jajeta, pola šolje zelene boranije, polovina supene kašike ribljeg sosa

Priprema: Skuvajte piletinu, a potom u šerpu dodajte jaja, boraniju i pred kraj kuvanja i riblji sos. Izmiksujte u blenderu i poslužite mezimcu večeru, a ostatke možete čuvati u frižideru tokom tri dana ili zamrznuti.

PILEĆI DESERT

6610

Sastojci: jedna do jedna i po šolja integralnog brašna, jedna do jedna i po šolja raženog brašna, jedna do jedna i po šolja brašna od smeđeg pirinča, šolja pšeničnih klica, jedna supena kašika sušene lucerke, četiri kašike biljnog ulja, jedna do jedna i po šolja pilećeg bujona, 450 grama mlevene piletine, jedna do jedna i po supena kašika pivskog kvasca

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni i nauljite papir za pečenje. Najpre u činiji pomešajte suve sastojke (brašno, klice, lucerku i kvasac). Dodajte ulje, pileći bujon i mleveno meso. Dobro umesite i napravite testo debljine oko četiri centimetra, a potom ga razvucite na radnoj površini koju ste posuli brašnom. Modlom izdvojte oblike ili u pleh smestite kompletno razvučeno testo. Pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ukoliko ste ispekli ceo kolač, izlomite ga na kockice kad se ohladi i dajte svom mezimcu ukusne grickalice. Čuvajte u vakumiranoj posudi u frižideru.

  • Ukoliko niste sigurni da li vaša mačka sme da jede neki od navedenih sastojaka, obavezno se pre kuvanja konsultujte sa svojim veterinarom



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *