101 dalmatinac

Na veliko platno sa stranica knjige

Ovog puta podsećamo vas na nekoliko uspešnih ekranizacija čuvenih knjiga o psima koje možete pogledati ovih dana.

 

Izvor: magazin Pas

Mnogo se govorilo i još više očekivalo od filma „Smisao života jednog psa“ (A dog’s purpose). Producenti su se nadali velikom hitu, a publika filmu dostojnom istoimenog  romana Viljema Brusa Kamerona koji govori o nekoliko reinkarnacija jednog psa. Ispostavilo se da su i jedni i drugi ostali – razočarani.

Na blagajnama je „Smisao života jednog psa“ prošao loše, a kritika i publika, najblaže rečeno, nisu bili oduševljeni. Zato vas u ovom broju podsećamo na nekoliko uspešnih ekranizacija čuvenih knjiga o psima koje možete pogledati ovih dana, umesto ovog nesuđenog hita.

Marli i ja (2008)

Marli i ja

Filmska adaptacija knjige memoara Džona Grogana sa Ovenom Vilsonom i Dženifer Aniston u glavnim ulogama uz čak 22 labradora koji su glumili Marlija u različitim uzrastima. Reč je o sentimentalnoj komediji-drami o prijateljstvu bračnog para i njihvog psa nazvanog po rege legendi Bobu Marliju. Film prati životne situacije kroz koje prolaze Groganovi zajedno s „najgorim psom na svetu“ sve do Marlijeve smrti. Kao i knjiga, film je brzo postao veliki hit. Dobio je i nastavak, snimljen samo za DVD,  koji se bavio Marlijevim životom dok je još bio štene.

Maza i Lunja (1955)

Maza i Lunja

Za mnoge „Maza i Lunja“ su do danas ostali najbolji film o psima. Ova romantična priča o ljubavi prefinjene keruše i dovitljivog i ciničnog uličnog psa bazirana je delimično na priči Varda Grina, novinara koji je između ostalog bio i koautor stripa Rip Kirbi. Zapravo iz njegove priče preuzet je lik Lunje, dok je Mazu, po uzoru na svoju koker španijelku, osmislio Džo Grant koji je u to vreme radio kao pisac u Diznijevom studiju. Grant je kasnije objavio i roman „Maza i Lunja“ koji je napisan prema scenariju za film, ali je objavljen pre nego što je čuveni crtać prikazan, jer je Dizni smatrao da bi bilo dobro da čitaoci budu upoznati s pričom pre nego što pogledaju film.

Lesi se vraća kući (1943)

Lesi

Verovatno najpoznatiji film o psima svih vremena. Prati priču ovčarke Lesi koju su vlasnici bili primorani da prodaju bogatom vojvodi, ali ona beži od njega i nalazi put do starih vlasnika. Od kako je film snimljen gotovo da nema deteta koje nije zbog njega zavolelo škotske ovčare. Rasa je tokom naredih decenija bila veoma popularna i to više pod imenom „lesi“, nego po svom zvaničnom nazivu. Scenario dosta verno prati priču Erika Najta, a Lesi se kasnije pojavila kao glavni junak u još šest nastavaka originalnog filma, kao i u kasnijem rimejku, televizijskoj seriji i nekoliko radio drama.

Beli očnjak (1991)

Beli ocnjak

Film Randala Kleisera sa Itanom Houkom u glavnoj ulozi zasnovan je na nezaboravnom avanturističkom romanu Džeka Londona. Govori o mladom tragaču za zlatom po imenu Džek koji ne odustaje od namere da se sprijatelji s Belim očnjakom, mešancem psa i vuka. Beli očnjak je prošao kroz pakao koji su mu priredili ljudi, ali između njega i Džeka na kraju se ipak rađa poverenje. Film je dobio i nastavak tri godine kasnije.

101 dalmatinac (1961)

101 dalmatinac

Još jedan Diznijev klasik koji je baziran na romanu Dodi Smit. Priča je verovatno svima poznata, ali ako ima onih koji još nisu gledali film – radi se o paru dalmatinaca Pongu i Perditi koji dobijaju čak petnaest štenaca. Nevolje počinju kada ih otme zla Kruela de Vil čija je namera da od njihovog krzna pravi bunde. Pongo i Perdita uspevaju da ih spasu zajedno s drugim dalmatincima kojih se Kruela dočepala, pa na kraju završe sa 101 dalmatincem iz naslova. O uspehu filma govori i to što se u bioskope vraćao čak četiri puta – 1969, 1979, 1985. i 1991. godine. „Živa“ verzija snimljena je 1996. sa Glen Klouz u ulozi Kruele.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *