8331

Ishrana pasa: Dragoceni vitamini B

Deficit vitamina B grupe može izazvati nedostatak apetita, zastoj u rastu (kod štenadi), gubitak težine, neurološke simptome, koprofagiju (jedenje izmeta) i anemiju.

 

 

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Pas

Grupu B vitamina čini devet različitih vitamina neophodnih za funkcionisanje organizma. Ta neophodnost potiče od povezanosti B vitamina s najznačajnijim životnim pojmom – energijom.

Pas ih mora unositi hranom, iako se neki od njih sintetišu i u organizmu, a deo stvaraju i bakterije u debelom crevu.

Vitamini B kompleksa pripadaju grupi vitamina rastvorljivih u vodi, i oni se uglavnom ne skladište u tkivima. Samim tim, ako su u ishrani dodati i u višku, lako se eliminišu iz organizma (urinom), tako da ne postoji bojazan od predoziranja. Smatraju se „netoksičnim” i nemaju određen „bezbedan” gornji nivo prisutnosti u hrani.

Vitamini B kompleksa učestvuju u oslobađanju i korišćenju energije u organizmu, funkcionisanju enzima, metabolizmu aminokiselina. Njihovo učešće se vidi kao normalno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema, normalan rast, odgovarajuća produkcija crvenih krvnih zrnaca, održavanje funkcije belih krvnih zrnaca, zdrava koža i dobro varenje.

Izvori kompleksa vitamina B

Pre svega, to su meso, unutrašnji organi, celo zrno mahunarki i žitarica, kvasac, riba, jaja, mlečni proizvodi, zeleno lišće. Ipak, sa živim jajima i živom ribom trebalo bi biti oprezan. Oni jesu kvalitetan izvor vitamina, ali sadrže i enzime koji deluju negativno na aktivnost tih istih vitamina B grupe. Kvasac sadrži dobro ukomponovanu kombinaciju B komleksa, ali i s njim oprezno – mnogi psi su alergični na kvasac.

izvori vitamina B

Nedostatak

Relativno je retka pojava jer njihovo prisustvo u različitim namirnicama, pre svega u mesu, iznutricama, celom zrnu žitarica i mahunarki, omogućava da organizam zdravog psa dobro izbalansiranom, raznovrsnom ishranom ne dođe u stanje deficita.

Međutim, postoje stanja kad se deficit dešava:

 1. nedostatak vitamina B grupe u ishrani
 2. zdravstveno stanje koje remeti usvajanje B vitamina u organizmu:
 • različita oboljanja crevnog trakta i organa koji učestvuju u procesu varenja
 • prolongirana terapija antibioticima
 • izrazito, dugotrajno izlučivanje mokraće (poliurija)

Deficit može kod štenadi izazvati nedostatak apetita, zastoj u rastu, gubitak težine, neurološke simptome, koprofagiju (jedenje izmeta) i anemiju. Odrasli psi takođe pokazuju ove simptome u zavisnosti od toga koji vitamin iz ove grupe im nedostaje. Osim gubitka težine, čak izrazite mršavosti, nervnih poremećaja (konvulzije), mogu se javiti i različiti tipovi anemija, suva, perutava koža i suva dlaka, zapaljenska stanja crevnog trakta i masna jetra.

Koža

Veoma su karakteristične promene na koži koje nastaju kao posledica nedostatka B vitamina: koža postaje suva, dolazi do gubitka dlake i pojačanog linjanja. Za stanje kože i krzna najznačajniji je biotin – njegov nedostatak može prouzrokovati dugotrajna ishrana živim jajima zbog prisustva enzima avidina u belancetu. Avidin razgrađuje biotin koji se nalazi u žumancetu. Posledice su grube naslage na koži, perutanje, kao i karakterističan gubitak dlake oko očiju i na licu psa.

Ishrana

Nedostatak vitamina B grupe u ishrani može nastati kao:

 • Nedostatak vitamina B1 zbog ishrane živom ribom tokom dužeg perioda (riba sadrži enzim koji negativno deluje na vitamin B1)
 • Nedostatak biotina – velika količina sirovih jaja (belance) u ishrani
 • Nedostatak B6 vitamina – u direktnoj je proporciji s prisustvom proteina u hrani
 • Posledica neodgovarajućeg procesa proizvodnje industrijske hrane
 • Posledica vegetarijanske ishrane pasa
 • Posledica neadekvatnog recepta za domaće pripremljen obrok

Industrijska hrana

Tokom procesa proizvodnje i skladištenja industrijske hrane za pse dolazi do gubitka dela vitamina B kompleksa. U proizvodnji konzervisane hrane, zbog visoke temperature i pritiska, dolazi do gubitka vitamina B1 i biotina. Vitamin B1 je termolabilan tako da svaka termička obrada hrane dovodi do njegovog smanjivanja u hrani. Proizvodnja suve hrane za pse i temperature u ekstruderu smanjuje količine B2 vitamina, folne kiseline, B3 vitamina i biotina.

Kako bi u trenutku hranjenja količine B vitamina bile na potrebnom nivou, proizvođači u određenom trenutku proizvodnog procesa dodaju odgovarajuće količine ovih vitamina.

Vegetarijanska ishrana

Poslednjih godina trend humanizacije odnosa vlasnika i psa, i prenošenja ličnih sklonosti vlasnika na psa dovele su do pojave vegetarijanske ishrane pasa. Ovakva ishrana po pravilu zahteva dodavanje kompleksa B vitamina. Neunošenje mesa dovodi do deficita pre svega riboflavina (vitamin B2) i niacina (vitamin B3). Ovo su vitamini koji se u najvećoj količini nalaze u mesu i iznutricama, a vrlo, vrlo malo u povrću i žitaricama. Posledice vitaminskog deficita mogu biti smanjen rast, problemi s očima, čak i sa srčanim radom, kao i krvava dijareja. Pas je mesojed i moramo mu obezbediti meso kako bi dobio sve neophodne sastojke, pa i vitamine.

Veterinar

U određenim slučajevima, kad to veterinar odredi, postoji potreba da se nadoknade, odnosno dodaju u ishranu vitamini B grupe i najčešće je to ceo B kompleks. Kad su u pitanju suplementi, treba obratiti pažnju na to da to budu proizvodi dokazanih, specijalizovanih proizvođača, s jasno označenom deklaracijom i bez navedenih „spektakularnih rešenja” za naročito teške bolesti.

Vitamin B1 protiv buva

Prema veterinarima holističkog pristupa veće doze vitamina B, naročito vitamina B1, čine krv psa „neprivlačnom” za buve. Ideja o korišćenju B kompleksa kao repelenta potiče iz njegove humane primene u borbi s ujedima komaraca. Međutim, nema potvrđenih studija da je ovakva metoda efikasna.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *