Oprez! Kašalj nije bezazlen - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/03/2022

Oprez! Kašalj nije bezazlen

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta, teško se postavlja dijagnoza, a simptomi često “varaju”. Počinje bezazlenim kijajnjem, potom se pretvara u kašalj, a može dovesti i do uginuća psa

Piše: petmagazine

Spisak bolesti kojima se vaš pas može zaraziti tako što iz spoljašnje sredine pokupi različite parazite gotovo je bez kraja. Ipak, o respiratornoj kapilariozi se i danas nedovoljno zna iako je ovo oboljenje veoma učestalo i može proizvesti niz komplikacija, pa čak može dovesti i do uginuća vašeg ljubimca.

Uprkos tome što nema evidencije koliko je ukupno pasa zaraženo s Capillaria aerophila, procenjuje se da je u našoj zemlji skoro svaki deseti izložen ovom parazitu.

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta lisica, utvrđen je i kod pasa i kod mačaka, a lako može da pređe i na čoveka te je stoga posebno opasan. Dodatno komplikuje činjenica da postavljanje dijagnoze nije sasvim jednostavno, pa često veterinari promaše pravog uzročnika tegoba, a sasmim tim su i terapije neodgovarajuće. Simptomi mogu da “zavedu” i one najiskusnije poznavaoce medicine jer su širokog spektra i slični mnogim infekcijama, pa veterinari moraju da budu posebno oprezni i temeljni pri postavljanju dijagnoze.

PROČITAJ JOŠ: I DALJE NAJPOPULARNIJA RASA U AMERICI

Kijanje i kašljanje

Klinička slika se manifestuje u vidu vrlo teškog respiratornog oboljenja, koje je praćeno pojačanim šumom, kijanjem, hroptanjem i hroničnim suvim kašljem. Ona, međutim, nije dovoljno specifična i može da posluži samo za postavljanje sumnje na ovo oboljenje. Simptomi kao što su malaksalost, kašalj, kijanje, iscedak iz nosa i “hvatanje vazduha“ trebalo bi da upute veterinara ili lekara da uzme u obzir i pulmonalnu kapilariozu, pošto navedeni klinički simptomi mogu da odgovaraju različitim oboljenjima kao što su infektivne bolesti, polipi, alergijski bronhitis, prisustvo stranih tela i tumora. Postoji veoma malo podataka i o samom lečenju respiratorne kapilarioze, jer su uglavnom opisani samo pojedinačni slučajevi.

Klinički znaci nisu uvek jasno uočljivi i variraju od minimalnih respiratornih poremećaja do očiglednih poremećaja u kliničkoj slici, poput kataralnog nosnog iscetka i suvog kašlja. Tokom noći kašalj postaje piskav i dubok. Postepeno se razvija hronični bronhitis, a ukoliko dođe do naseljavanja bakterija i razvoja sekundarne bakterijske infekcije, kašalj postaje vlažan i produktivan. U teškim slučajevima životinje dišu otvorenih usta i klinički je prisutna izražena dispnoja. U slučaju teške bronhopneumonije s respiratornom insuficijencijom, dolazi do poremećaja u radu srca, njegovog ubrzanja rada i dodatnog povećanja pritiska u plućima, što vodi u sekundarnu hipertenziju. Mlade ili iscrpljene životinje koje dospeju u ovo stanje mogu i uginuti. Capillaria aerophila može izazvati oboljenje i kod ljudi, a klinički znaci mogu biti groznica, bronhitis, dispnoja i kašalj praćen krvavim ispljuvkom.

Kišna glista

Razvojni ciklus parazita se nastavlja kad pravi domaćin pojede kišnu glistu s embrioniranim jajetom ili jaje s infektivnom larvom. Infektivne larve oslobođene iz jaja probijaju mukozu gastrointestinalnog trakta, limfotokom se prenose do pluća i tamo dostižu polnu zrelost u toku 1-2 meseca od infekcije. Pojedini autori smatraju da nakon ingestije larve oslobođene iz jaja probijaju zid creva i putem krvi se prenose do pluća gde se zadržavaju, presvlače i dostižu polnu zrelost za 3-6 nedelja od infekcije, dok drugi autori tvrde da jaja Capillaria aerophila dostižu infektivni stadijum najkasnije za 50 dana. Odrasli oblici Capillaria aerophila žive na površini bronhiola, bronhija i traheje, potpuno ili delimično fiksirani za mukozu, pri čemu oštećuju epitel i plućni parenhim. Parazit se takođe može pronaći i u mukozi nazalnih šupljina, kao i nazalnih i frontalnih sinusa.

Uzročnik izaziva inflamatorne procese pri čemu se razvijaju rinitis, traheitis, bronhitis… koji u većini slučajeva prelaze u hronični oblik. Povećava se količina sluzi u bronhijama i na plućima se pojavljuju emfizematozna polja. U slučajevima infekcija visokog intenziteta može se razviti hronična bronhopneumonija, a može doći i do poremećaja u funkciji respiratornih organa.

Pošto kapilarioza predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi, u borbi protiv ove parazitoze od izuzetnog značaja su preventivne mere. Najvažnije je da se vodi računa o higijeni kućica za pse, da se prilikom čišćenja njegovog staništa nose rukavice, a neophodno je pranje ruku. Ne zaboravite nipošto da uklonite feces svoga psa iz parkova i s javnih gradskih površina.

Otporni na sve uslove

Capillaria aerophila poseduje veoma otporna jaja koja opstaju čak i u vrlo nepovoljnim uslovima, zbog čega predstavlja dugotrajne izvore infekcije za domaćine. Nema sasvim preciznih podataka o tome koliko dugo mogu opstati jaja u tlu pri uticaju različitih temperature, ali je ustanovljeno da nakon eliminacije u spoljašnju sredinu počinju da embrioniraju posle 35 dana. Pokretne larve u jajima se uočavaju nakon dva meseca pri temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti vazduha od 80 odsto.