10812

Psi pate zbog naše opsesije tehnologijom

U današnje vreme, ljudi su gotovo vezani za ekran, bilo da se radi o računarima, tabletima, mobilnim telefonima ili televizorima. Poznato je da to loše utiče na naše zdravlje, a naučnici su došli do spoznaje da sve više utiče i na naše ljubimce, najviše na pse.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Prema istraživanju Digital Detox, odrasla osoba provede devet sati i 30 minuta dnevno ispred ekrana. Zbog te naše zavisnosti, ljubimci mogu imati problema s ponašanjem s naglaskom na depresiju i anksioznost.

Neki od veterinara smatraju kako mobilne telefone ne bi trebalo da koristimo dok smo sa psima. Oni su društvene  životinje i od nas očekuju da im dajemo naredbe i tako komuniciramo s njima. Budući da i u šetnji s psima sve više koristimo telefone, ta interakcija je uveliko smanjena.

Ako nakon radnog dana ne prošetate psa i uzmete telefon u ruke, ljubimcu će postati dosadno i moće doći do razvijanja i ispoljavanja agresivnih ponašanja. Takođe, u studiji se navodi kako psi mogu početi da se ponašaju previše zaštitnički prema svojim igračkama.

I zato – povodac u ruke i svi na svež vazduh, manimo se telefona bar dok šetamo!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *