7869

Lagoto romanjolo: Tragač, mio, poslušan

Poznat i kao romanjolski pas za vodu, pravi je ekspert za pronalaženje tartufa – zlatnih gljiva kako ih često zovu jer su retke te stoga i najskuplje na svetu.

 

 

Izvor: magazin Pas

Njegovo poreklo, kao što mu i ime kaže, vodi iz oblasti Romanja u Italiji, i pominje se još u 16. veku. Lagoto romanjolo spada u drevne rase retrivera i pasa za vodu.

Ovaj prelepi rundavi pas spada u manje do srednje pasmine, srazmerne je i snažne građe, rustičnog izgleda s gustim, kovrdžavim krznom nalik vuni. Zanimljivo je da je ovaj pas gotovo jednako dugačak i visok – gotovo četvrtast.

Navikao je na rad i ima veoma razvijena čula, s tim da su mu oči pre usmerene na pokret nego na detalje. Njegov njuh međutim dodelio mu je titulu neprikosnovenog tragača za tartufima još u 19. veku, i to je ostao do danas. Njegovo gusto krzno štiti ga od trnja dok se probija kroz žbunje i rastinje u potrazi za ovim retkim gljivama.

7866

Ovaj pas je pun ljubavi, uvek prijateljski nastrojen, obožava decu i svoju ljudsku porodicu. Odlično se slaže i s drugim psima i mačkama u domu. Zbog svoje genetike radnog psa, lagoto romanjolo zahteva dosta fizičke aktivnosti, a čak više od kretanja potrebna mu je mentalna stimulacija.

Radoznao je, privržen, retko laje i veoma je poslušan

Ova pasmina je veoma inteligentna i uživaće u učenju trikova, traženju skrivenih predmeta ili hrane u domu, igranju žmurke, traženju ljudi u šumi… Veoma je poslušan, a sjajne rezultate postiže i u agilitiju. Radoznao je i želi da udovolji, veoma je pažljiv i privržen. Laje samo kad je to neophodno, lako se trenira, odan je i mio.

Biće srećan i u manjem stanu dok god mu pružate dovoljno aktivnosti tokom dana (tri do četiri šetnje od kojih jedna mora biti duga). Ako imate dvorište sa cvećem, lagoto može biti „neprijatelj“ vaše bašte, jer ima urođenu naviku da kopa. Za svega nekoliko sekundi može da iskopa ogromnu rupu, veoma je brz i spretan. Takođe, ovaj pas obožava da pliva, i zato mu tokom leta omogućite dosta vremena u vodi i vodite ga sa sobom na letovanje. Jednako obožavaju i blato, tako da se nemojte čuditi ako ove jeseni uskoči u svaku baru ili mulj na koji naleti.

7867

Spada u veoma zdrave pasmine, i gotovo da nema zdravstvenih problema. Lagoto romanjolo je veoma dugovečan – živi duže od 16 godina.

Njegova dlaka zahteva pažnju, pa ga s vremena na vreme češljajte kako se gusta, kovrdžava dlaka ne bi mrsila, a kad je reč o šišanju iskustva vlasnika pokazuju da je dovoljno jedanput do dvaput godišnje. Zanimljivo je da su mu čak i obrazi pokriveni gustom dlakom. Dlaka i poddlaka su vodootporne, kao i kod drugih pasa za vodu. Od boja su prema standardu dozvoljene braon, smeđe-bela, smeđa, oranž i bela, oranž. Sjajan je izbor za osobe koje su osetljive na pseću dlaku, jer se ovaj pas gotovo uopšte ne linja i idealan je mezimac za osobe koje pate od alergija.

 

 
1 koemntar za “Lagoto romanjolo: Tragač, mio, poslušan

  1. Sinisha

    Napomena od vlasnika lagotto psa: dlaka se mrsi nakon 3-4 meseca od sišanja kad poddlaka izraste 3+ centimetara i nije ga moguće održavati samo češljanjem preko 6 meseci. Mi našeg sišamo mašinicom na 3-5mm svaka 4 meseca, dok drugi šišaju makazama podjednako često ili češće. Dlaka brzo raste, jako je gusta, te nije laka za četkanje. Tačno je da se ne linja, međutim posle par meseci od sišanja se počne ćebati prirodno fina poddlaka koja ispada kako se pas češe. Četkanje pomaže, ili češće šišanje, koje ide na vrlo kratko bar jednom godišnje da se skine sva poddlaka.
    Izrazito je dobre i meke naravi, bez režanja i agresije, poput večnog šteneta. Ima jak nagon za aportiranjem, i gubi kontrolu nad sobom kad vidi vodu, u kojoj može da pliva duže nego ga vlasnik ima strpljenja čekati.
    Dobar je čuvar i laje na nepoznate zvukove i siluete prolaznika bez izuzetaka, što može uključiti i poneki avion. Noću je osetljiviji I može lajati ćešće ako je pušten i nije naučeni. Izvan toga ne laje.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *