felicette

Feliset je bila prva maca u svemiru

Pas Lajka 1957. godine bio je lansiran u svemir, a pre svoje svemirske karijere, ova kuca lutala je ulicama Moskve i zapravo bila pravi srećnik što je dobila tu čast da bude prva životinja koja je sudelovala u takvom eksperimentu. I ovu priču znamo gotovo svi, ali, da li znate kako se zvala prva mačka u svemiru?

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci
1963. francuska državna svemirska agencija odlučila je da u svemir pošalje mačka po imenu Feliks. Spletom okolnosti na dan lansiranja mačak je nestao pa je na njegovo mesto uskočila mačka zvana Feliset. Ona je prošla trening za astronaute i lansirana je sa Zemlje u svemir.

Letela je više od 150 kilometara i vratila se na Zemlju nakon nešto više od 12 minuta. Nakon sletanja, naučnici su ispitivali njene moždane talase kako bi utvrdili da li se dogodila nekakva promena. Nažalost, javnost do danas zna veoma malo o tim istraživanjima, a Feliset je nakon nekoliko meseci od svog svemirskog pohoda uspavana.

feliset

Nijedna mačka posle Feliset nije letela u svemir, a marketinški stručnjak iz Londona Metju Serdž Gaj je, zbog toga, želeći da ispravi nepravdu prema njoj, došao na ideju da joj podigne spomenik u Parizu.

Zbog toga je pokrenuo kampanju na Kikstarteru, putem koje želi da skupi 52.439 dolara, koliko je potrebno da bi Feliset dobila dostojno obeležje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *