5338_web

Cveta šverc štenaca u Velikoj Britaniji

Uduženja za zaštitu životinja upozoravaju da je poslednjih nekoliko dana na delu ozbiljno kršenje zakona i ugrožavanje zdravlja životinja, jer se hiljade štenaca krijumčare u Veliku Britaniju u susret božićnim praznicima.

 

 

 

Izvor: B92.net/ljubimac, metro.co.uk

Oko 100 štenadi zaplenjeno je na graničnim prelazima u poslednjih nedelju dana, saopštila je organizacija Dogs trast, označivši to kao “vrh ledenog brega”.

Velika tražnja za popularnim vrstama, kao što su mops, jazavičar ili francuski buldog, podstiče ilegalnu trgovinu koja uzgajivačima i ševrcerima može da donese i do nekoliko desetina hiljada funti. Organizacija tvrdi da se psi izlažu “šokantnim uslovima” tokom transporta iz centralne i istočne Evrope, kao i da način na koji ih šverceri prevoze mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema i problema u njihovom ponašanju.

Štenci stari oko četiri nedelje, tokom transporta u skučenom prostoru, bez provetravanja i dovoljno vazduha, često povraćaju, a prinuđeni su i da se hrane sopstvenim izmetom, otkrila je istraga.

  • Kupovina nelegalno uvezenog šteneta može da izgleda povoljno, što se cene tiče, ali takođe može i da predstavlja veliki i neočekivani dodatni trošak kada oštećeno zdravlje traumatizovanog psa počne da se pokazuje – ističe Paula Bojden, veterinarka Dogs trasta.

S druge strane, svega 48 odsto potencijalnih kupaca se, u jednoj anketi, izjasnilo da bi bili zabrinuti ukoliko bi štene koje su kupili bilo ilegalno uvezeno.

Udruženja za zaštitu životinja preporučuju onima koji žele da kupe psa da izbegavaju štenad koja izgledaju previše sitno ili neuhranjeno, kao i da prijavljuju prodavce koji ih nude.

Prikupljeni podaci pokazuju da je tokom 2016. godine u Veliku Britaniju ilegalno dopremljeno neverovatnih 275.876 pasa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *