8903_web

Epilepsija kod pasa i kako se s njom nositi

Epilepsija je najčešća hronična neurološka bolest kod pasa, često praćena dramatičnim kliničkim simptomima i zahteva doživotno lečenje i praćenje od strane veterinara.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Najčešće se ispoljava kočenjem mišića, zabacivanjem glave, slinjenjem, nekontrolisanim žvakanjem i otežanim ili onemogućenim gutanjem. Moguće je i povraćanje, nekontrolisano mokrenje i defekacija te gubitak ili poremećaj svesti.

Bitno je napomenuti da epilepsija nije isto što i epileptični napad. Epileptični napad je jedan simptom, a epilepsija je hronični poremećaj, kod kojeg se epileptični napadi ponavljaju. Postoje dva oblika epilepsije – idiopatska i simptomatska. Kod većine pasa radi se o idiopatskoj epilepsiji nepoznatog uzroka.

Lečenje epilepsije kod pasa se sprovodi jedino kad se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima. Cilj lekova je smanjenje intenziteta i jačine napada, jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade. Epileptični napadi sami po sebi ne ugrožavaju život, osim ako se napadi ne nastavljaju kroz nekoliko sati i tada je potrebna hitna pomoć veterinara.

Tokom napada, obolelom psu ne treba davati nikakve lekove, niti vodu, već osigurati prostoriju umerene topline i prostranosti i sprečiti da se tokom napada povredi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *