Ljubitelji mačaka: Vinston Čerčil i razmaženi mezimac Džok

Veliki državnik koji je Britaniju tokom Drugog svetskog rata hrabro predvodio u borbi protiv nacizma, uprkos nadimku „britanski buldog“ koji su mu nadenuli Rusi zbog tvrdoglavosti i upornosti, zapravo je više od svega voleo – mačke.

 

Izvor: magazin Mačka

Neretko su ga fotografi „hvatali“ kako mazi ulične mace, a jednu je posebno zavoleo, toliko da je uvrstio i u svoj testament. Naime, na dan svog 88. rođendana, Džok Kolvil – jedan od njegovih sekretara, poklonio mu je narandžasto mače belih šapa i grudi.

Čerčil ga je nazvao Džok, a neretko ga je javnosti predstavljao i kao svog ličnog pomoćnika. Mogu se pronaći zapisi koji ukazuju na to da je svog ljubimca veoma razmazio i da ga je tretirao kao ravnopravnog člana porodice, ako ne i omiljenog. Džok je uz svog vlasnika bio i na samrtnoj postelji.

Zbog ogromne ljubavi koju je osećao prema svom mačku, ali i prema macama uopšteno, Čerčil je čak i u svom testamentu napisao da njegovim imanjem u Čartvelu uvek mora slobodno da šeta jedna narandžasto- bela mačka po imenu Džok.

Cercil

Čerčilova porodica je 1966. godine imanje ostavila Nacionalnom fondu za očuvanje istorijskog blaga, i zaposleni posvećeno vode brigu da želja britanskog premijera uvek bude poštovana, a tradicija „narandžastih vladalaca“ sačuvana.

Prvi Džok uginuo je devet godina nakon Čerčilove smrti i sahranjen je na groblju kućnih ljubimaca u Čartvelu, a Nacionalni fond se i danas trudi da Džok uvek ima „dostojnog“ naslednika. Trenutno na imanju koje je pretvoreno u muzej posvećen ovom velikom državniku živi Džok Šesti, najnestašniji od svih. Ovaj mačor uživa da oštri kandže na gotovo svim predmetima koji mu padnu šapa, pa je ovo prvi Džok kojem nije dozvoljen ulaz u sve prostorije kako ne bi oštetio eksponate. Međutim, njemu to uopšte ne smeta, jer ionako najviše voli da leškari na klupi u bašti sa Čerčilovim imenom.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *