crni pas

Zašto crni psi teže nađu dom?

Kao i kod crnih mačaka, tako i kod crnih pasa postoji verovanje da donose nesreću jer većina udruženja za zaštitu životinja i azila u celom svetu muku muči s udomljavanjem crnih pasa. Nazivaju ih teško udomljivim psima i kažu da ni njima nije jasno zašto se to događa.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci, magazin Pas

Volonteri u prihvatilištima složni su u stavu da kada pronađu leglo malih napuštenih štenaca, uvek se prvo udome oni svetliji, pa šareni, a poslednji dom pronađu crni štenci. Iako boja psa kao što znamo ne igra nikakvu ulogu u njihovom karakteru niti zdravlju, nažalost – oni najduže čekaju na dom.

Ovu tezu prvi su postavili zaposleni u američkim azilima. Kako je njihovo iskustvo pokazalo, psi crne dlake u proseku nekoliko meseci duže čekaju udomljenje, a razlog je verovatno u tome što se zbog crne boje dlake teže uoči izgled njihove glave. Ovu tezu potrdio nam je i dr vet. med. Milan Radosavljević, upravnik Centra za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse Rakovica.

  • Građani koji dođu u najvećem broju žele karakteristične pse – čupave, kovrdžave, najćešće svetle boje dlake. Pasa crne boje ili crnih sa smeđim paležom ima najviše, oni čine čak 60 do 70 odsto svih pasa u prihvatilištu, ali nažalost, građani za njih nisu toliko zainteresovani.

Mi vas pozivamo da zanemarite ove predrasude i “babske priče” već da udomite crnu kucu i da zajedno počnemo da razbijamo tabue kad je reč o crno boji dlake kod životinja.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *